Ανακαίνιση κατοικίας του 1909 με επέκταση στο υπόγειο

shoebox house by suwa-p01

Έργο: Maison Bloomfield
Αρχιτεκτονικό γραφείο: SUWA
Αρχιτέκτων: Marie-Eve Lamarre Brodsky
Designer: Marie-Lyne Boulet
Περιοχή: Parc Extension, Montreal, Καναδάς
Εμβαδόν: 180 τ.μ.
Φωτογράφος: Élène Lavasseur

Η αρχιτέκτων Marie-Eve Lamarre Brodsky και η designer Marie-Lyne Boulet, ανέλαβαν την ανακαίνιση και επέκταση της κατοικίας που είχε κατασκευαστεί το 1909 και βρίσκεται στην περιοχή Parc Extension του Μόντρεαλ.

shoebox house by suwa-p02shoebox house by suwa-p03shoebox house by suwa-p07shoebox house by suwa-p04shoebox house by suwa-p06shoebox house by suwa-p09shoebox house by suwa-p17

Η κατοικία ανήκει στην χαρακτηριστική τυπολογία «shoe box». Απλά μονώροφα κτίρια με κήπο, χαμηλό ύψος και μικρό εμβαδόν. Ένας από τους στόχους του έργου ήταν, να αυξηθούν τα τετραγωνικά, διατηρώντας παράλληλα τον υπάρχοντα συνολικό όγκο και το αποτύπωμα της κατοικίας.

Η λύση ήταν η χρησιμοποίηση – επέκταση του υπογείου χώρου με αύξηση του εσωτερικού του ύψους χωρίς όμως πολυδάπανες εκσκαφές. Η μελετητική ομάδα άλλαξε το ύψος του εσωτερικού επιπέδου, χωρίς όμως να αλλάξουν το ύψος της οροφής.

shoebox house by suwa-p08shoebox house by suwa-p11shoebox house by suwa-p13shoebox house by suwa-p12shoebox house by suwa-p14shoebox house by suwa-p16shoebox house by suwa-p18shoebox house by suwa-p19

Ο χώρος της εισόδου διατήρησε το ίδιο ύψος έτσι ώστε να μην αλλάξει η πρόσβαση από την μπροστινή πόρτα ή να αλλάξει η εξωτερική όψη. Το μεσαίο κομμάτι του επιπέδου ανυψώθηκε κατά 53 εκ., ενώ το πίσω μέρος του σπιτιού (κουζίνα και τραπεζαρία) αυξήθηκαν κατά 38 εκ. για να διατηρηθεί μια καλή σύνδεση με τον κήπο.

Με αυτόν τον σχεδιασμό η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και διπλασίασε τα τετραγωνικά της. Στο ισόγειο και εκατέρωθεν της κυρίας εισόδου τοποθετήθηκαν τα δύο υπνοδωμάτια, η εσωτερική σκάλα, η κουζίνα, η τραπεζαρία και ένα μεγάλο μπάνιο καταλαμβάνουν τον υπόλοιπο χώρο. Στο υπόγειο τοποθετήθηκε, ένας άνετος καθιστικός χώρος, δύο υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο και οι βοηθητικοί χώροι. 

shoebox house by suwa-p21

Κείμενο: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: brodskybond.com