Ανακαίνιση βραβευμένου σαλέ στο Λιβάδι Αράχωβας

interventions by kokosalaki-p01

Έργο: Interventions
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Kokosalaki Architecture
Design team: Ναταλία Κοκοσαλάκη, Κωνσταντίνα Παπαλέξη
Εμβαδόν: 150 τ.μ.
Περιοχή: Λιβάδι, Αράχωβα, Παρνασσός
Φωτογράφος: Δημήτρης Κλεάνθης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture ανέλαβε τον επανασχεδιασμό μίας από τις πέντε βιοκλιματικές κατοικίες που βρίσκονται στο Λιβάδι και είχαν σχεδιαστεί από την Ρούλα Κοτσιλάτη του rk architecture. Το έργο είχε προκαλέσει αίσθηση με τον σχεδιασμό του και γι αυτό είχε προταθεί για το Mies Van Der Rohe Award 2013.

interventions by kokosalaki-p02interventions by kokosalaki-p03interventions by kokosalaki-p04

Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από την αρχιτέκτονα Ναταλία Κοκοσαλάκη να παρέμβει στο υπάρχον κτίριο με στόχο να αντισταθμιστεί ο υπάρχον εξωτερικός δυναμικός σχεδιασμός με ένα νέο κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον που θα αποφύγει τα κλισέ περί της αισθητικής του σαλέ. Έτσι προχώρησε σε αλλαγές στα αρχικά σχέδια κατόψεων και όψεων της κατοικίας.

Η κατοικία είναι 150 τ.μ. Βόρεια συνορεύει με δασική περιοχή, ενώ η νότια πλευρά της έχει απεριόριστη θέα στο Λιβάδι. Η κατασκευή αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και καλύπτεται από μονόριχτη στέγη.

interventions by kokosalaki-p06interventions by kokosalaki-p07interventions by kokosalaki-p08

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, το βασικό λουτρό με την σάουνα. Στο ισόγειο, από όπου γίνεται και η είσοδος στο σπίτι, βρίσκεται η κουζίνα, το κυρίως καθιστικό αλλά και ένας δεύτερος χώρος καθιστικού πιο απομονωμένος που αναπτύσσεται γύρω από ένα τζάκι.

Μία λεπτή μεταλλική σκάλα οδηγεί από το χώρο του καθιστικού στο πατάρι. Η διάτρητη λαμαρίνα τύπου corten steel, αποτελεί ένα ελαφρύ διαχωριστικό μεταξύ παταριού και ισογείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο φως να περνάει ελεγχόμενα μέσα από τις άνισου μέτρου κυκλικής διατομής οπές.

interventions by kokosalaki-p09interventions by kokosalaki-p11interventions by kokosalaki-p12interventions by kokosalaki-p13

Ανάμεσα στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο υπάρχον κτίριο, πέραν της κάτοψης, ήταν η τροποποίηση ορισμένων ανοιγμάτων με σκοπό να πλαισιώσουν καλύτερα την εντυπωσιακή θέα του δάσους ή να δημιουργήσουν άνετους χώρους – καθίσματα δίπλα στο παράθυρο.

Σχεδιαστικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός κομψού, σύγχρονου χώρου με ζεστή ατμόσφαιρα, με σεβασμό στο υπάρχον κέλυφος αλλά ομαλή προσαρμογή στο εξαιρετικό περιβάλλον.

interventions by kokosalaki-p14interventions by kokosalaki-p16interventions by kokosalaki-p17interventions by kokosalaki-p18

Η μελετητική ομάδα Ναταλία Κοκοσαλάκη και Κωνσταντίνα Παπαλέξη πειραματίστηκε με συνδυασμού φυσικών υλικών –όπως το ρουστίκ ξύλο– με τελειώματα και υφές που συνήθως χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό σχεδιασμό –όπως η διάτρητη λαμαρίνα.

Έντονα στοιχεία επίσης αποτελούν η χρήση λεπτής περσιδωτής ξυλείας στην επίπλωση των λουτρών καθώς επίσης και τρισδιάστατων πλακιδίων μωσαϊκού. Τέλος, όλα τα έπιπλα και ο φωτισμός ήταν μέρος της πρότασής μας.

interventions by kokosalaki-p19

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου, Kokosalaki Architecture
Κατηγορία: Αρχιτεκτονική
Πηγή: nataliakokosalaki.gr