Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός συναντά πνευματικές αξίες

the long brick house-p13-1

Έργο: The Long Brick House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Foldes & Co. Architects
Αρχιτέκτονες: László Földes, Péter Sónicz
Εμβαδόν: 138 τ.μ.
Περιοχή: Pilisborosjenő, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Φωτογράφος: Levente Sirokai

Οι αρχιτέκτονες László Földes και Péter Sónicz, σχεδίασαν ένα μακρόστενο σπίτι που βρίσκεται λίγο έξω από την Βουδαπέστη, με στόχο ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός να συναντήσει τις διαχρονικές πνευματικές αξίες σε αυτόν τον ναό των βιβλίων. 

the long brick house-p01the long brick house-p02the long brick house-p03the long brick house-p04the long brick house-p06

Λαμβάνοντας υπόψη το στενό και μακρύ σχήμα του οικοπέδου, τον προσανατολισμό του ήλιου, και τον χαμηλό προϋπολογισμό, καθώς επίσης και την ηλικία του ζευγαριού που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα, οι αρχιτέκτονες του γραφείου Foldes & Co. Architects, πρότειναν στους ιδιοκτήτες ένα απλό σχέδιο, στο οποίο οι χώροι συνδέονται με ένα μακρύ διάδρομο και αφήνουν τους δημόσιους χώρους να εκμεταλλεύονται την πανοραμική θέα της κοιλάδας.

Για να ικανοποιηθεί η ανάγκη δημιουργίας μίας μεγάλης βιβλιοθήκης, η μελετητική ομάδα εκμεταλλεύτηκε τον τοίχο του διαδρόμου δημιουργώντας μία βιβλιοθήκη μήκους 17 μέτρων.

the long brick house-p07the long brick house-p08the long brick house-p09the long brick house-p11the long brick house-p12the long brick house-p14

Πλησιάζοντας προς την κύρια είσοδο της κατοικίας, μία σκάλα οδηγεί προς το υπόγειο στο οποίο βρίσκεται η σάουνα και μια αποθήκη. Η είσοδος είναι αυτή που χωρίζει τις λειτουργίες της κατοικίας.

Από την μία πλευρά αναπτύσσονται οι χώροι ημερήσιας χρήσης με την μεγάλη βεράντα, το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και το w.c., και από την άλλη πλευρά οι ιδιωτικοί χώροι που περιλαμβάνουν το δωμάτιο μελέτης– ξενώνα, το en-suite υπνοδωμάτιο με την δική του βεράντα και με μεγάλη γκαρνταρόμπα. Η βεράντα του υπνοδωματίου προσφέρει εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα πάνω από τους λόφους.

the long brick house-p16the long brick house-p17the long brick house-p18the long brick house-p19the long brick house-p21

Οι ιδιοκτήτες βρήκαν την καλύτερη θέση για να αποσυρθούν από την εργασία τους και τον θόρυβο της Βουδαπέστης. Στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της πόλης Pilisborosjenő, που απέχει μόλις 16 χιλ. από την βόρεια Βούδα, το αρχιτεκτονικό γραφείο Foldes & Co. Architects σχεδίασε μία σύγχρονη και λειτουργική κατοικία, που προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία.

the long brick house-p22the long brick house-p23the long brick house-p24the long brick house-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: foldesarchitects.hu