Ασκητική ποιητικότητα

ascetic poetry by gem architects-p01

Έργο: Ascetic poetry
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Gem architects
Αρχιτέκτονες: Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Εμβαδόν: 190 τ.μ.
Περιοχή: Χαλάνδρι, Αττική
Φωτογράφος: Κώστας Βέργας

Οι ιδιοκτήτες κληρονόμησαν αυτό το διαμέρισμα των 190 τ.μ., που βρίσκεται στο Χαλάνδρι και επιθυμούσαν την μετατροπή ενός εκλεκτικιστικά διακοσμημένου διαμερίσματος, σε ένα χώρο που να αποπνέει ηρεμία και γαλήνη και να αντιπροσωπεύει τη προσωπικότητα και τον τρόπο ζωή τους.

ascetic poetry by gem architects-p02ascetic poetry by gem architects-p03-1ascetic poetry by gem architects-p04ascetic poetry by gem architects-p06ascetic poetry by gem architects-p07

Η γλώσσα του μινιμαλισμού θεωρήθηκε ιδανική από τους μελετητές του αρχιτεκτονικού γραφείου Gem architects για να εκφράσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής των ιδιοκτητών.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη διαλεκτική σχέση μεταξύ δύο κυρίαρχων στοιχείων. Η τσιμεντοκονία σε τοίχους και δάπεδα στο φυσικό γκρι ανοιχτό χρώμα αποτελεί το φόντο πάνω στο οποίο προβάλλονται τα σταθερά και κινητά έπιπλα, τα φωτιστικά, το τζάκι σε σκούρο ανθρακί χρώμα. Σαν αποτέλεσμα ο χώρος αποκτάει μια ασκητική ποιητικότητα.

ascetic poetry by gem architects-p08ascetic poetry by gem architects-p09ascetic poetry by gem architects-p11ascetic poetry by gem architects-p12ascetic poetry by gem architects-p13

Ως εκ τούτου, ο εσωτερικός σχεδιασμός της Δέσποινας Γουναροπούλου, της Βίκυς Εμμανουηλίδου και του Πέτρου Μπαζού, στοχεύει στη δημιουργία μινιμαλιστικών ανοιχτών χώρων, που θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν τους ιδιοκτήτες με μια αίσθηση γαλήνης.

Όλες οι κόγχες καλύφθηκαν για να δημιουργηθούν ευθείες γραμμές και ορθογώνιοι χώροι. Σε αντίθεση με την ελαφρότητα του χώρου, ορισμένα στοιχεία, όπως η κουζίνα, τα τραπέζια, η βιβλιοθήκη, το τζάκι, οι συσκευές θέρμανσης, τα φωτιστικά και οι περσίδες, είναι όλα σε ανθρακί μαύρο χρώμα. Αυτή η έντονη αντίθεση έχει σκοπό να δημιουργήσει μια ασκητική διαλεκτική.

ascetic poetry by gem architects-p14ascetic poetry by gem architects-p16ascetic poetry by gem architects-p17ascetic poetry by gem architects-p18

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gem-arch.gr