Τhe Foundry. Ένα μικρό ξενοδοχείο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε βιομηχανικό κτίριο με industrial σχεδιασμό

the foundry-p01

Έργο: The Foundry
Αρχιτέκτονες: Έφη Μαλανδράκη, Μίλτος Πορτοκάλης
Περιοχή: Ψυρρή, Αθήνα
Φωτογράφος: Ζαχαρίας Δημητριάδης

Το Urban Boutique Luxury Hotel «The Foundry», στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1930 το οποίο ήταν αρχικά η επέκταση των στάβλων των συγκοινωνιών της Αθήνας και έπειτα λειτουργούσε ως στοιχειοχυτήριο, εξειδικευμένο στην κατασκευή και χύτευση των γραμμάτων όλων των τυπογραφικών οικογενειών και γραμματοσειρών της ελληνικής γλώσσας.

the foundry-p02the foundry-p03the foundry-p04the foundry-p06the foundry-p07

Το κτίριο εκτός από στοιχειοχυτήριο, ένα από τα μεγαλύτερα μάλιστα στην Ευρώπη με την επωνυμία Καρπαθάκης-Αναγνωστόπουλος, υπήρξε και τυπογραφείο, τράπεζα αλλά στέγασε και για πολλά χρόνια το θέατρο Πολιτεία των αδελφών Χατζάκη.

Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην ιστορική γειτονιά του Ψυρρή και συνδυάζει το industrial design με μια εξαιρετικά μελετημένη και μεταμοντέρνα vintage αισθητική.

the foundry-p08the foundry-p09the foundry-p11the foundry-p13the foundry-p18

Οι αρχιτέκτονες Έφη Μαλανδράκη και Μίλτος Πορτοκάλης, κατά την πορεία των εργασιών ανακάλυπταν την ιστορία του κτιρίου, ενώ πολλά από τα στοιχεία και τα υλικά που έβρισκαν αποφάσισαν στην πορεία να τα εντάξουν στον σχεδιασμό του ξενοδοχείου.

Η ιστορία του δεν ήταν πουθενά καταγεγραμμένη και καθετί ήταν μεγάλη έκπληξη για τους αρχιτέκτονες. Για παράδειγμα κάποια στιγμή, σκάβοντας, βρέθηκε μια παλιά, πέτρινη δεξαμενή την οποία χρησιμοποιούσε το στοιχειοχυτήριο για τα λύματα του διότι δεν είχε υπήρχε αποχέτευση τότε. Αυτό το σημείο λοιπόν, λόγω του ότι έχει ένα ιδανικό μικροκλίμα, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε κελάρι κρασιών και χώρο αποθήκευσης των ελληνικών προϊόντων τα οποία προσφέρονται στους πελάτες.

the foundry-p14the foundry-p16the foundry-p17the foundry-p19the foundry-p21

Ξεχωριστό στοιχείο της παλιάς κατασκευής ήταν και τα ταβάνια με τα τουβλάκια ανάμεσα στο μπετόν. Τα ταβάνια με το ιδιαίτερο κατασκευαστικό στοιχείο της εποχής, επιλέχθηκε να μείνουν γυμνά ώστε να φαίνονται ωμά τα στοιχεία της κατασκευής, που πέρα από την ιστορικότητα που αναδεικνύεται, ταίριαξε αρμονικά και στο αισθητικό κομμάτι.

Ο ειδικός σχεδιασμός του μηχανισμού ανοίγματος των βιομηχανικών παραθύρων κρίθηκε απαραίτητος, γιατί το μεγάλο βάρος τους τα καθιστούσε μη λειτουργικά. 

the foundry-p22the foundry-p23the foundry-p24the foundry-p26

Το ξενοδοχείο διαθέτει δώδεκα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα δεν έχει τηλεόραση. Αντ' αυτής υπάρχουν βιβλία και πικάπ που συνοδεύονται από μια μικρή επιλογή βινυλίων. Κάποια δωμάτια έχουν πιάνο, ενώ σε δύο υπάρχει επίσης και ξυλόσομπα.

Στο ‘Τhe Foundry’ κυριαρχούν η νεωτεριστική διάθεση και ο industrial σχεδιασμός που όμως δένουν αρμονικά με ρετρό στοιχεία δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς και σπιτικής θαλπωρής.

the foundry-p27the foundry-p28the foundry-p29the foundry-p30

Η ταράτσα έχει καλυφθεί με χώμα και πλάκες μαρμάρου και έχουν φυτευτεί ένα αμπέλι, ρίγανη, λεβάντα, δεντρολίβανο, δυόσμος, λεμονοθύμαρο και μέντα– αλλά και ελιές, χαρουπιές, αχλαδιές, μηλιές, ροδιές, πικροδάφνες, ακόμη και αγριοφράουλες.

the foundry-p31the foundry-p32the foundry-p33the foundry-p34the foundry-p37

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: thefoundryhotelathens.com, lifo.gr, booking.com