Ρετιρέ με σύγχρονη αισθητική σε διατηρητέο κτίριο

ax3 by studio etn-p01

Έργο: Ax3
Interior Design: Studio ETN
Interior Designer: Ethan Cohen
Εμβαδόν: 90 τ.μ.
Περιοχή: Jaffa, Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Φωτογράφος: Gideon Levin

Το διαμέρισμα των 90 τ.μ., που ανακαινίσθηκε από το Studio ETN, βρίσκεται στο κέντρο της Jaffa, στο Τελ Αβίβ, σε ένα διατηρητέο κτίριο.

ax3 by studio etn-p02ax3 by studio etn-p04ax3 by studio etn-p05ax3 by studio etn-p06ax3 by studio etn-p07

Οι ιδιοκτήτες είναι ένα ζευγάρι με έντονη επαγγελματική ζωή, μία σεφ που αγαπά ιδιαίτερα τις σπιτικές συγκεντρώσεις και ένας στρατηγικός σύμβουλος στον τομέα της πληροφορικής, με την μικρή τους κόρη.

Η επιθυμία τους ήταν χώροι φωτεινοί, ανοικτοί και ευρύχωροι που θα ικανοποιούν την αγάπη τους για φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, με σύγχρονη μινιμαλιστική αισθητική. 

ax3 by studio etn-p08ax3 by studio etn-p09ax3 by studio etn-p11ax3 by studio etn-p12ax3 by studio etn-p16

Ο interior designer Ethan Cohen είχε να αντιμετωπίσει την τυπική διάταξη των παλαιών διαμερισμάτων με τους κατακερματισμένους και σκοτεινούς χώρους. Ο επανασχεδιασμός του, καθοδηγήθηκε από τις ανάγκες και απαιτήσεις των ιδιοκτητών που ήθελαν χώρους φωτεινούς και λειτουργικούς.

Η νέα διαρρύθμιση απαιτούσε την καθαίρεση των περισσότερων εσωτερικών τοίχων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν χώροι άνετοι και λειτουργικοί. Ο ενιαίος χώρος ημερήσιας διαβίωσης περιλαμβάνει το μεγάλο καθιστικό και την κουζίνα με την μεγάλη νησίδα.

ax3 by studio etn-p17ax3 by studio etn-p18ax3 by studio etn-p19ax3 by studio etn-p21ax3 by studio etn-p23

Στο γωνιακό διαμέρισμα, το καθιστικό είχε μία πηγή φωτός και αερισμού. Για να λύσει το πρόβλημα ο Ethan Cohen χρησιμοποίησε διαχωριστικά και πόρτες τύπου Βελγίου με γυαλί και λεπτό σιδερένιο προφίλ. Αυτή η έξυπνη λύση επιτρέπει το φως της ημέρας να πλημμυρίζει το σαλόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ανάλογα με την χρήση των χώρων, είναι και το μέγεθος των εσωτερικών ανοιγμάτων. Το δωμάτιο μελέτης είναι εντελώς ανοικτό προς τον δημόσιο χώρο, το υπνοδωμάτιο είναι ανοικτό κατά το ήμισυ, ενώ ο πιο ιδιωτικός χώρος είναι το παιδικό δωμάτιο του τετράχρονου κοριτσιού.

ax3 by studio etn-p26ax3 by studio etn-p27ax3 by studio etn-p28ax3 by studio etn-p29ax3 by studio etn-p31ax3 by studio etn-p32

Η ισορροπία μεταξύ φυσικού και τεχνητού φωτός, αλλά και μεταξύ σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών ήταν το ζητούμενο του έργου. Υλικά, χρώματα και υφές ταιριάζουν αρμονικά με τα έπιπλα, τα διακοσμητικά και τα φωτιστικά, χαρίζοντας μια σύγχρονη αισθητική.

ax3 by studio etn-p34ax3 by studio etn-p36ax3 by studio etn-p37ax3 by studio etn-p38ax3 by studio etn-p39

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studioetn.com, mako.co.il