Η μικρή σοφίτα των φιλότεχνων

17th-cube loft-by ids-r-p01

Έργο: 17th (Cube Loft)
Αρχιτεκτονικό γραφείο: IdS/R Architecture
Αρχιτέκτονες: Maria Ibañez de Sendadiano, Todd Rouhe
Περιοχή: Chelsea, Νέα Υόρκη, USA
Φωτογράφος: Amy Barkow

Μετά από έξι χρόνια ζωής σε ένα διαμέρισμα που δεν ανταποκρινόταν πλέον αισθητικά και λειτουργικά με τις απαιτήσεις τους, οι ιδιοκτήτες αυτής της μικρής σοφίτας στην περιοχή Chelsea της Νέας Υόρκης, αποφάσισαν να αναθέσουν στο αρχιτεκτονικό γραφείο IdS/R Architecture, την ριζική ανακαίνιση του. 

17th-cube loft-by ids-r-p0217th-cube loft-by ids-r-p03

Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν μια συλλογή έργων τέχνης και μία μεγάλη βιβλιοθήκη. Κάθε κομμάτι της συλλογής έχει προσωπική αξία για τους ιδιοκτήτες και σε κάποιο βαθμό το σχέδιο περιστράφηκε γύρω από μερικά από τα μεγαλύτερα κομμάτια αυτής της συλλογής.

Η ιδέα του σχεδιασμού βασίζεται στην σχεδόν τετράγωνη περίμετρο του διαμερίσματος. Ένας μαύρος κύβος τοποθετήθηκε στον χώρο, οργανώνοντας τους χώρους διαβίωσης, ενώ γύρω από την περίμετρο του τοποθετήθηκε η βιβλιοθήκη και κάποια μεγάλα έργα τέχνης.

17th-cube loft-by ids-r-p0417th-cube loft-by ids-r-p06

Το υπνοδωμάτιο δεν είναι εντελώς κλειστό. Τα γυάλινα τοιχώματά του ανοίγουν απευθείας στον μαύρο κύβο που χρησιμεύει ως κύρια ντουλάπα, ο ένας τοίχος της οποίας έχει επενδυθεί με φελλό που προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς ενώ παράλληλα εξυπηρετεί την ανάρτηση σχεδίων και αφισών.

Το κρεβάτι που είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ, σε σχέδια των μελετητών, γίνεται ακόμη ένα σημείο για την αποθήκευση βιβλίων.

17th-cube loft-by ids-r-p0717th-cube loft-by ids-r-p08

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: idsrarchitecture.com