Κατοικία στα Σελάδια της Πάρου

house at Seladia-p01

Έργο: House at Seladia
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Gem architects
Αρχιτέκτονες: Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Εμβαδόν: 252 τ.μ.
Περιοχή: Σελάδια, Νάουσα, Πάρος

Ο κυβισμός εκφρασμένος σε μια εξοχική κατοικία που στέκεται σαν ένα μεγάλο γλυπτό στο Μεσογειακό τοπίο, είναι η περιγραφή που χαρακτηρίζει την κατοικία που βρίσκεται στη θέση «Σελάδια» στη Νάουσα της Πάρου. Πρόκειται για μια κύρια διώροφη κατοικία και ένα μονώροφο ξενώνα.

house at Seladia-p02
house at Seladia-p03
house at Seladia-p04
house at Seladia-p06
house at Seladia-p07
house at Seladia-p08

Η εξοχική κατοικία, που φέρει την υπογραφή του studio Gem architects, αποτελείται από το κύριο κτίσμα και τον ξενώνα που καταλαμβάνουν μια έκταση 252 τ.μ. και αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα προσαρμοσμένα στο ανάγλυφο του οικοπέδου.

Ο σχεδιασμός των αρχιτεκτόνων Δέσποινας Γουναροπούλου, Βίκυς Εμμανουηλίδου και Πέτρου Μπαζού, επηρεάζεται από τη παραμορφωτική προοπτική που συναντάμε σε πίνακες του κινήματος του κυβισμού στις αρχές του αιώνα.

house at Seladia-p09
house at Seladia-p11
house at Seladia-p12
house at Seladia-p13

Η εναλλαγή μεταξύ κατακόρυφων και κεκλιμένων τοίχων αποδομεί τη λογική του ενός ενιαίου και στατικού όγκου. O όγκος σκάβεται από τις εξωτερικές σκάλες που περιδιαβαίνουν το κτίριο μέχρι τη ταράτσα ενοποιώντας τα δώματα με την αυλή στο ισόγειο.

Τα χοντρά στηθαία ακολουθούν το κλιμακωτό ανέβασμα μέσα από μια κυβιστική γλώσσα. Οι τοίχοι έχουν μια μικρή κλίση ελαφραίνοντας τη μάζα των κτιριακών όγκων και προσδίδοντας ταυτόχρονα μία ιδιαίτερη πλαστικότητα, στοιχεία που συναντούμε σε μοναστήρια στις Κυκλάδες. Ο σχεδιασμός αναδεικνύει τον γλυπτικό χαρακτήρα στοιχείων όπως η καμινάδα και οι υδρορροές.

Τα ανοίγματα περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να διατηρείται η τεκτονικότητα των μορφών και να ακολουθείται ένας βιοκλιματικός σχεδιασμός.

house at Seladia-p14
house at Seladia-p16house at Seladia-p18
house at Seladia-p17

Στο εσωτερικό, τα ταβάνια από ανεπίχριστο σκυρόδεμα και τα δάπεδα από τσιμεντοκονία δημιουργούν 2 οριζόντιες επιφάνειες που οριοθετούν την ανάπτυξη της τεθλασμένης λευκής επιφάνειας των τοίχων.

Εσοχές στους τοίχους και κρυφοί φωτισμοί αναδεικνύουν τη πλαστικότητα του χώρου. Η μινιμαλιστική χρωματική παλέτα έχει αναφορά στο ασκητικό χαρακτήρα του Αιγαιοπελαγίτικου ιδιώματος.

house at Seladia-p19
house at Seladia-p21
house at Seladia-p22
house at Seladia-p23

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gem-arch.gr