Το βραβευμένο φωτιστικό γραφείου του Λευτέρη Τσαμπικάκη

magnetosphere desk lamp-p01

Προϊόν: Magnetosphere Desk Lamp
Σχεδιαστής: Λευτέρης Τσαμπικάκης
Υλικά: Ξύλο, μέταλλο
Χώρα: Ελλάδα
Κατασκευή πρωτοτύπου: Παρασκευάς Τσαμπικάκης, Λευτέρης Τσαμπικάκης
Φωτογράφος: Στέλιος Καλησπέρης
Βραβεία: Red Dot Winner 2016, Silver International Design Award

Με το Magnetosphere Desk Lamp ο Λευτέρης Τσαμπικάκης προσπάθησε να ελέγξει δύο βασικές δυνάμεις του σύμπαντος – τον ηλεκτρομαγνητισμό και την βαρύτητα.

magnetosphere desk lamp-p02

Αυτή η λάμπα γραφείου ενσωματώνει την ιδέα ότι ενώ όλα είναι προσκολλημένα στην επιφάνεια της γης λόγω της βαρύτητας, μπορούν να κινηθούν ελεύθερα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Magnetosphere Desk Lamp, που αντί για βαρύτητα χρησιμοποιεί τον μαγνητισμό.

Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσει ένα λειτουργικό, εργονομικό, εύχρηστη φωτιστικό που θα είναι εξαιρετικά απλό αλλά και παιχνιδιάρικο.

magnetosphere desk lamp-p03
magnetosphere desk lamp-p04

Η βάση του λαμπτήρα είναι μια μεταλλική κοίλη σφαίρα και ο βραχίονας περιλαμβάνει μια ξύλινη σφαίρα, έναν σωλήνα και ένα ξύλινο δίσκο που περικλείει την πηγή φωτός.

Στο κάτω μέρος της ξύλινης σφαίρας υπάρχουν ισχυροί μαγνήτες που επιτρέπουν στον βραχίονα να κινηθεί και να περιστραφεί ελεύθερα σε ολόκληρη την επιφάνεια της μεταλλικής σφαίρας. Η ξύλινη σφαίρα λειτουργεί ως εργονομική λαβή που μπορεί να κρατήσει ο χρήστης για να χειριστεί τη λάμπα σε οποιαδήποτε επιθυμητή μορφή.

magnetosphere desk lamp-p06
magnetosphere desk lamp-p05

Αυτός ο λαμπτήρας γραφείου προκαλεί διάφορες σκέψεις στους παρατηρητές. Η μορφή του δημιουργεί την εικόνα ενός μεγεθυντικού φακού, ενός ραντάρ, ενός κανονιού ή ενός σκούτερ, ανάλογα με τη διαμόρφωση της λάμπας, τη γωνία θέασης και τον παρατηρητή.

Η μεταλλική κοίλη σφαίρα είναι γεμάτη με άμμο, ενώ η ξύλινη σφαίρα και ο δίσκος είναι κατασκευασμένοι από ξύλο δρυός. Τέλος, στο εσωτερικό του δίσκου υπάρχει μια πλάκα LED που προστατεύεται από ένα κάλυμμα πλεξιγκλάς.

magnetosphere desk lamp-p07

Κείμενο: Λητώ Θεοδοσίου
Κατηγορία: Νέα Προϊόντα
Πηγή: lefteristsampikakis.com, red-dot.sg


sxediastiko