Παραδοσιακή εξοχική κατοικία στην Αντίπαρο

Antiparos-Katikia2 p0

Έργο: Katikia_2
Αρχιτεκτονικό γραφείο: VOIS architects
Ομάδα μελέτης: Φάνια Σινανιώτη, Κατερίνα Βορδώνη
Περιοχή: Αντίπαρος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Γιώργος Κορδάκης

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην Αντίπαρο, και περιβάλλεται από ένα περιβάλλον με γεωργικό χαρακτήρα, ήπια τοπογραφία, αραιά κτίρια μικρής κλίμακας, φυσική βλάστηση που συνυπάρχει με τις καλλιέργειες της ελιάς και των αμπελιών.

Η ομάδα VOIS architects, ανέλαβε να ανακατασκευάσει ένα μικρό παραδοσιακό κτίριο, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τις παραδόσεις του νησιού.

Antiparos-Katikia2 p01 Antiparos-Katikia2 p02
Antiparos-Katikia2 p03
Antiparos-Katikia2 p04

Το σπίτι εξελίχθηκε από τα ερείπια μιας επιμήκους αγροικίας, διάταξη που είναι γνωστή ως παραδοσιακή "κατοικιά", η οποία είχε τοποθετηθεί στην άκρη του οικοπέδου στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Η βασική μεθοδολογία ήταν η διατήρηση και η εξέλιξη της παραδοσιακής τυπολογίας μέσα από μία μοντέρνα αισθητική που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ιδιοκτήτη.

Θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει ως απλό, μικρό, χαμηλό, λαϊκό, τραχύ, ένα σπίτι που γίνεται ένα με τη γη, αγκαλιάζει τους χρήστες του, τους επιτρέπει να αναπτύξουν ένα απλό τρόπο ζωής που καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Ένα εξοχικό που χαρίζει απλόχερα μια αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας.

Antiparos-Katikia2 p05
Antiparos-Katikia2 p06
Antiparos-Katikia2 p07
Antiparos-Katikia2 p08

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια της μελετητικής ομάδας των VOIS architects,  είναι προσαρμοσμένα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και διατήρησαν τα βασικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως τον εξωτερικό φούρνο, τα μικρά ανοίγματα, τα χαμηλά ύψη, το πάχος των τοίχων, τις πέτρινες υδρορροές, και φυσικά τα «απλά παραδοσιακά» υλικά.

Η απλότητα και η αρμονία των υλικών, συμπληρώθηκε με την χρήση παλαιών μαρμάρινων νιπτήρων, τα custom made παραθυρόφυλλα που χωρίζουν την κουζίνα και το καθιστικό, και από το χυτό σιδερένιο τραπέζι. 

Τα στοιχεία αυτά ορίζουν την αρμονική συνύπαρξη του παλιού και του νέου και οριοθετούν τις διαφορές ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο.

Antiparos-Katikia2 p09Antiparos-Katikia2 p10

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα 
Πηγή: voisarchitects.com, europaconcorsi.com