Εξοχική κατοικία στο Καμάρι της Πάρου

maison a kamari-p01

Έργο: Maison a Kamari
Studio: React Architects
Αρχιτέκτονες: Γιώργος Σπυρίδωνος, Νατάσσα Δεληγιάννη
Εμβαδόν κατοικίας: 180 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 4 στρ.
Περιοχή: Καμάρι, Πάρος
Φωτογράφος: Damien De Medeiros

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό Καμάρι της Πάρου και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του studio React Architects, Νατάσσα Δεληγιάννη και Γιώργο Σπυρίδωνος.

maison a kamari-p02
maison a kamari-p04
maison a kamari-p07
maison a kamari-p09
maison a kamari-p10

Η κατοικία αναπτύσσεται σε οριζόντια διάταξη με τον ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει την ανοιχτή κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό, να επικοινωνεί άμεσα με την μεγάλη βεράντα. Τα δύο υπνοδωμάτια με τα ensuite μπάνια τους, χωρίζονται το ένα από το άλλο μέσω ενός διαδρόμου που προστατεύει την ιδιωτικότητα.

Το κτίσμα ολοκληρώνεται με ένα ξεχωριστό ξενώνα που βρίσκεται δίπλα και ακολουθεί το ίδιο σχέδιο με το μικρότερο υπνοδωμάτιο. Ο διακριτός διαχωρισμός τους μέσω ενός διαδρόμου, οριοθετεί και τον χαρακτήρα του ξενώνα.

maison a kamari-p12
maison a kamari-p14
maison a kamari-p15
maison a kamari-p17maison a kamari-p17-1

Η κατοικία των 180 τ.μ. είναι κτισμένη σε ένα οικόπεδο 4 στρ. με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται από όλα τα σημεία την θέα προς την θάλασσα και την Αντίπαρο.

Η ιδιαίτερη προσοχή τόσο στον σχεδιασμό όσο και την κατασκευή, αλλά και η ιδιαίτερη φροντίδα στην επιλογή των επίπλων και των διακοσμητικών αντικειμένων, κάνει το σπίτι ζεστό, φιλόξενο, ευχάριστο, πολυτελές και άνετο.

maison a kamari-p18
maison a kamari-p19
maison a kamari-p20
maison a kamari-p21
maison a kamari-p23
maison a kamari-p24
maison a kamari-p25

Η πισίνα έχει σχεδιαστεί ως το κέντρο της εξωτερικής βεράντας των 300 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Μία μεγάλη πέργολα χαρίζει την σκιά της στην εξωτερική τραπεζαρία, αλλά και στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας.

Η σκάλα, στοιχείο που δεσπόζει σχεδόν θεατρικά στα έργα της αρχιτεκτονικής ομάδας του studio React Architects, οδηγεί στην οροφή του κτιρίου που είναι ένας minimal χώρος για αγνάντι, ηρεμία και χαλάρωση.

maison a kamari-p26
maison a kamari-p27
maison a kamari-p28
maison a kamari-p29
maison a kamari-p31
maison a kamari-p32

Οι αρχιτέκτονες Νατάσσα Δεληγιάννη και Γιώργος Σπυρίδωνος είναι γνωστοί για την μινιμαλιστική φόρμα που χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν τις νησιώτικες κατοικίες. Δεν προσπαθούν να αντιγράψουν το παραδοσιακό για να δημιουργήσουν ένα ακόμη ακίνητο με ψευτο-κυκλαδίτικο στυλ. Αντίθετα συνδυάζουν την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με μία μοντέρνα και μινιμαλιστική φόρμα.

maison a kamari-p33-1
maison a kamari-p34-1
maison a kamari-p35-1
Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: maisonkamari.com, re-act.gr