Εξοχικό στον Πύργο της Σαντορίνης

summerhouse on a mountain-p01Έργο: Santorini Heights
Studio: Kapsimalis Architects
Αρχιτέκτων: Αλέξανδρος Καψιμάλης, Μαριάννα Καψιμάλη
Εμβαδόν: 200 τ.μ.

Περιοχή: Πύργος, Σαντορίνη
Φωτογράφος: Julia Klimi

Οι δυσκολίες που υπάρχουν όταν η υλοποίηση ενός έργου εξαρτάται από μελέτη σχεδιασμού προηγούμενου μελετητή και πραγματοποιείται σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Νατούρα είναι μεγάλες και απαιτείται σεβασμός τόσο προς το έργο του μελετητή πάνω στο οποίο εδράζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η υλοποίηση του κτίσματος, όσο και στην ίδια την φύση.
summerhouse on a mountain-p02
summerhouse on a mountain-p03
summerhouse on a mountain-p05
Το κτίσμα βρίσκεται στην πλευρά του βουνού Προφήτης Ηλίας –το υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, με υψόμετρο 567 μ.- και απολαμβάνει πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στην σκιά της μονής του προφήτη Ηλία, που είναι κτισμένος στην κορυφή του βουνού και σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο της Σαντορίνης, το studio Kapsimalis Architects ανέλαβε για λογαριασμό ενός Έλληνα επενδυτή που ζει στην Αυστραλία, να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου, το οποίο αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα που προορίζονται για ενοικίαση.
summerhouse on a mountain-p07
summerhouse on a mountain-p09
summerhouse on a mountain-p10-1
summerhouse on a mountain-p11
Οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος και Μαριάννα Καψιμάλη που ανέλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο κράτησαν το αποτύπωμα και την μορφή όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά έκαναν επιμέρους αλλαγές στις όψεις έτσι ώστε οι ασύμμετροι λευκοί κύβοι να παραπέμπουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Το κτίριο κλείνει πονηρά το μάτι στο παραδοσιακό ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής, αλλά με σύγχρονο τρόπο. Οι απλοί λευκοί όγκοι με τις ασύμμετρες πόρτες και τα παράθυρα, δίνουν το ύφος της νέας σχεδιαστικής γραφής.
summerhouse on a mountain-p13
summerhouse on a mountain-p15
summerhouse on a mountain-p17
summerhouse on a mountain-p19
Οι εξωτερικοί χώροι επανασχεδιάστηκαν από την αρχή λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι το κτήμα βρίσκεται μέσα στην καρδιά μιας περιοχής προστατευόμενης από το πρόγραμμα "Natura 2000".

Αυτό οδήγησε τους αρχιτέκτονες να χρησιμοποιήσουν τα πετρώματα από την εκσκαφή για την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης. Με την χρήση των υλικών της περιοχής το κτίσμα ενσωματώνεται άριστα στην απότομη πλαγιά του βουνού. 

Κάποιοι από τους περιοριστικούς όρους δόμησης στην προστατευόμενη περιοχή είναι ότι το συγκρότημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα, και το ύψος του κάθε επιπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα.
summerhouse on a mountain-p21
summerhouse on a mountain-p23
summerhouse on a mountain-p24
summerhouse on a mountain-p26
Στο εσωτερικό, τα τέσσερα διαμερίσματα έχουν ενιαία διαρρύθμιση, με ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό, μικρή κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο. Χρησιμοποιήθηκαν ανεξάρτητα διαχωριστικά τοιχώματα που κρύβουν συγκεκριμένες λειτουργίες και στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής όπως καμάρες και εσωτερικός χωρικός διαχωρισμός με σκαλοπάτια που δημιουργούν διακριτικές ενότητες.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του κτιρίου είναι λευκός αδιάβροχος σοβάς στους τοίχους, γκρι πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα και τις βεράντες ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση συνέχειας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και ξύλινα κουφώματα βαμμένα σε ανοιχτή απόχρωση του μπλε.
summerhouse on a mountain-p27
summerhouse on a mountain-p29
summerhouse on a mountain-p31
Το κτίσμα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης -στα 480 μέτρα- ένα σημείο με μαγευτική θέα, με ολόκληρο το νησί να απλώνεται μπροστά του.
Το άγριο σκηνικό της Σαντορίνης, τα φυσικά υλικά κατασκευής, η δεξιοτεχνία και η οικολογική υποδομή δημιουργούν ένα αμάλγαμα πολυτέλειας και παράδοσης, μέσα στην καρδιά μιας περιοχής προστατευόμενης από το πρόγραμμα "Natura 2000" 
summerhouse on a mountain-p33-1
summerhouse on a mountain-p34
summerhouse on a mountain-p35
summerhouse on a mountain-p36

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: santoriniheights.com, dezeen.com