Μονοκατοικία στα Ιωάννινα

the shutter project-p01

Έργο: The Shutter project
Studio: VP ARCHITECTURAL STUDIO
Αρχιτέκτων: Βίκη Πορίκη
Εμβαδόν οικοπέδου: 301.60 τ.μ.
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 150 τ.μ.
Περιοχή: Ιωάννινα, Ήπειρος
Φωτογράφος: Κώστας Βάσσης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο VP ARCHITECTURAL STUDIO ανέλαβε να σχεδιάσει μία κατοικία που βρίσκεται σε νέα οικιστική περιοχή, στα όρια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει έντονα τη σύγχρονη ανομοιογενή δόμηση.

the shutter project-p02
the shutter project-p03
the shutter project-p04
the shutter project-p05

Η ανάγκη δημιουργίας σαφών "ορίων", σε μια προσπάθεια εσωστρεφούς λειτουργίας του χώρου, και η παράλληλη επιδίωξη της έκθεσης του κτιρίου προς τη θέα, οδήγησαν στην ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας του σχεδιασμού. Τα «όρια» κατασκευάζονται από εμφανές σκυρόδεμα, στα δύο σύνορα του οικοπέδου, σηματοδοτώντας τις κινήσεις από το δημόσιο χώρο προς την κατοικία και αντίστροφα.

Το έδαφος διατηρεί τη φυσική του κλίση και λόγω της έντονης κατωφέρειάς του κατά μήκος του δρόμου, το κτίριο ξεδιπλώνει τα τρία επίπεδά του, σχηματίζοντας με τους κατάλληλους χειρισμούς (γεωμετρία των όγκων, διαφοροποίηση υλικών) διαφορετικές, δυναμικές σχέσεις του εσωτερικού χώρου με το εξωτερικό περιβάλλον.

the shutter project-p06
the shutter project-p07
the shutter project-p08
the shutter project-p09

Στο ισόγειο χωροθετούνται τα υπνοδωμάτια με τους βοηθητικούς χώρους που τα συνοδεύουν,  ενώ στον όροφο το καθιστικό και η κουζίνα. Κατά μήκος της όψης του ορόφου τοποθετούνται μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια, δίνοντας τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τον εξώστη που εκτείνεται κατά μήκος του χώρου διημέρευσης, της δημιουργίας μιας "υπερυψωμένης αυλής" σε ένα αστικό τοπίο.

Με τον τρόπο αυτό, και δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης και έκτασης του χώρου, οι λειτουργίες του ορόφου προεκτείνονται ή διευρύνονται, προς την "υπερυψωμένη αυλή", η οποία απολαμβάνει το βορειοανατολικό προσανατολισμό και τη θέα προς την λίμνη των Ιωαννίνων και στην ουσία αποτελεί την επαφή της κατοικίας με το αστικό τοπίο.

the shutter project-p11
the shutter project-p10
the shutter project-p12
the shutter project-p13

Στην εξωτερική πλευρά του εξώστη κατασκευάζονται σκίαστρα από ξύλο, τα οποία εξασφαλίζουν σκιασμό αλλά και εσωστρέφεια, όποτε οι ένοικοι το επιθυμούν, χωρίς να επηρεάζεται ο ηλιασμός και η θέα. Επιπρόσθετα, ανάλογα με την τοποθέτηση των σκιάστρων, το κτίριο αποκτά μία μεταβαλλόμενη όψη που λειτουργεί διαδραστικά με το περιβάλλον της, σε ένα παιχνίδι εναλλαγής του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, δηλαδή εναλλαγής εσωστρέφειας-εξωστρέφειας της ιδιωτικής ζωής.

Η αρχιτέκτων Βίκη Πορίκη για αυτό το έργο κέρδισε το βραβείο (κατ' ισοβαθμίαν) στην κατηγορία "Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2010-2014"

the shutter project-p14
the shutter project-p15
the shutter project-p16
the shutter project-p17
Κείμενο
: Βίκη Πορίκη

Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: vickyporiki.gr, sias.gr