Ανακαίνιση Ολλανδικού αγροκτήματος με Ελληνική υπογραφή

de os by gfra-p01

Έργο: De Os
Studio: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου, Ελένη Κουσουρή
Περιοχή: Wassenaar, Ολλανδία
Φωτογράφος: Αγγελική Δουβέρη

Ένα πρώην αγρόκτημα στα περίχωρα της Χάγης στην Ολλανδία, που ονομάζεται «de Os» (Βους) λόγω του χαρακτηριστικού γλυπτού στην όψη του κτιρίου και είχε μετατραπεί σε κατοικία πριν από μερικές δεκαετίες, ανακαινίστηκε πλήρως από το αρχιτεκτονικό γραφείο gfra architecture, με άξονα την λειτουργικότητα και τις επιθυμίες της οικογένειας που θα το κατοικήσει.

de os by gfra-p02
de os by gfra-p03
de os by gfra-p04
de os by gfra-p05
Το χαμηλό ύψος της οροφής, τα σκούρα χρώματα των υλικών καθώς και τα μικρά παράθυρα στις όψεις ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν με σκοπό να μπει το φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στους χώρους, όπως ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες.

Αιτούμενο επίσης ήταν και η βελτίωση της χωρικής ποιότητας του κτιρίου, που επιτυγχάνεται με τη συνένωση ορισμένων χώρων καθώς και με την κεντρική τοποθέτηση της σκάλας, δημιουργώντας έτσι μια άμεση σχέση μεταξύ των δύο ορόφων.

de os by gfra-p06
de os by gfra-p07-1
de os by gfra-p08

Στο ισόγειο βρίσκεται το μεγάλο καθιστικό γύρω από την κεντρικά τοποθετημένη μεταλλική σκάλα και το υφιστάμενο τζάκι. Χωρίζεται από τους βοηθητικούς χώρους, όπως η κουζίνα και η είσοδος, με διάφανες γυάλινες πόρτες σε μεταλλικό πλαίσιο, προσθέτοντας περαιτέρω στην ενοποίηση του δαπέδου.

Ο υπάρχων ξύλινος σκελετός του κτιρίου με τις κολώνες σχήματος 'Ψ', υπεβλήθη σε αμμοβολή και τονίζεται σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία χρωματίστηκαν λευκά, αλλά και το νέο ανοιχτό γκρι δάπεδο πολυουρεθάνης. Ένα νέο παράθυρο του ιδίου τύπου με τα υφιστάμενα, ενισχύει το φωτισμό του ισογείου και τη σχέση με το εξωτερικό τοπίο.

Ο σχεδιασμός των νέων στοιχείων όπως η ανοιχτή μεταλλική σκάλα, οι μεταλλικές υαλόθυρες και η κινητή επίπλωση σε σύνθεση με το υφιστάμενο αδρό κέλυφος δημιουργεί ένα σύγχρονο ζεστό σύνολο με νέα ταυτότητα.

de os by gfra-p09
de os by gfra-p10
de os by gfra-p11

Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, ομοίως γύρω από ένα μεγάλο ενιαίο χώρο με τα ξύλινα δοκάρια της στέγης αντίστοιχα τονισμένα. Αποκαλύφθηκε το μεγάλο ύψος αυτού του επιπέδου, καταργώντας ένα βοηθητικό μεσοπάτωμα, πλέον χωρίς χρήση.

Εδώ το στηθαίο της σκάλας κλείνει με τη χρήση ενός υδραυλικού μηχανισμού, συμπληρώνοντας οπτικά και λειτουργικά το δάπεδο, απομονώνοντας ταυτόχρονα τους δύο ορόφους, λειτουργικά ή για ακουστικούς και θερμομονωτικούς λόγους. Και σε αυτό το επίπεδο, ένα νέο παράθυρο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς το φυσικό τοπίο της πόλης Wassenaar στην Ολλανδία.

de os by gfra-p12
de os by gfra-p13

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gfra.gr