Από τον Haussmann στο σήμερα. Κατοικία με διαδρομή 120 ετών

from haussmann to human-p01

Έργο: From Haussmann to Human
Studio: MoY Studio
Αρχιτέκτονες: Έλενα Ζαμπέλη, Τόνια Λεωτσάκου
Περιοχή: Παρίσι, Γαλλία

Η Έλενα Ζαμπέλη και η Τόνια Λεωτσάκου του MoY studio, ανέλαβαν την ριζική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στο Παρίσι, που η πρώτη εικόνα που έδινε όταν άνοιγε η εξώπορτα ήταν ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει από το 1908, το έτος που κατασκευάστηκε το κτίριο: σκουρόχρωμες κλασικές ταπετσαρίες, γύψινα και ξύλινα γλυπτά πάνελ, αντίκες, κουρτίνες, παλιοί πίνακες και βιβλία, σκιές και σκόνη παντού.

from haussmann to human-p02
from haussmann to human-p03
from haussmann to human-p04
from haussmann to human-p05
from haussmann to human-p06

Το σαλόνι που βρισκόταν δίπλα στην είσοδο, χωριζόταν από την κουζίνα που βρισκόταν στο τέλος, με ένα διάδρομο 29 μέτρων (πολύ περπάτημα για ένα ποτήρι νερό!). Τα λουτρά ήταν στενάχωρα και σκοτεινά, δεν υπήρχαν καθόλου αποθηκευτικοί χώροι και κάθε χρήση ήταν απομονωμένη στο δικό της δωμάτιο με την πόρτα κλειστή.

Ήταν το σπίτι μίας ηλικιωμένης κυρίας και έπρεπε γρήγορα να μεταμορφωθεί σε ένα οικογενειακό διαμέρισμα με σύγχρονες προδιαγραφές και αισθητική. Οι ανάγκες για συνεύρεση, επικοινωνία και άμεση εξυπηρέτηση ήταν καθοριστικές για τον ανασχεδιασμό της κάτοψης.

from haussmann to human-p07
from haussmann to human-p08
from haussmann to human-p08
from haussmann to human-p09
from haussmann to human-p10
from haussmann to human-p11

Πρωταρχικός στόχος έγινε η κατάργηση του διαδρόμου και η αντικατάστασή του με μία σειρά από συνδεδεμένους ζωτικούς χώρους: κουζίνα, κελλάρι και γραφείο μέσα από τους οποίους περνάει κανείς χωρίς να μένουν ανεκμετάλλευτες οι επιφάνειες.

Οι κοινόχρηστοι χώροι παρέμειναν κοντά στην είσοδο του διαμερίσματος και η σουίτα των γονιών πέρασε για μέγιστη ιδιωτικότητα στο τέλος, μετά από τα υπνοδωμάτια των παιδιών, στη θέση της παλιάς κουζίνας, με δυνατότητα απόδρασης έξω από την πίσω σκάλα υπηρεσίας.

from haussmann to human-p12
from haussmann to human-p13
from haussmann to human-p14

Τα διακοσμητικά στοιχεία που μαρτυρούν την ηλικία του διαμερίσματος κρατήθηκαν όμως το άσπρο χρώμα που επιβλήθηκε σε όλες τις επιφάνειες έσβησε τα σημάδια της παλαιότερης κατοίκησης και βοήθησε το φως να απλωθεί παντού.

Σχεδιάστηκαν κτιστά έπιπλα (ντουλάπες, ράφια, γραφεία) για την απόλυτη εκμετάλλευση όλων των γωνιών και εσοχών που προέκυψαν αλλά και για τη μεγιστοποίηση της αποθήκευσης. Τέλος τα λουτρά τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις και σχεδιάστηκαν με βάση εξαγωνικά πλακίδια διαφόρων διαστάσεων και χρωμάτων.

from haussmann to human-p15
from haussmann to human-p16
from haussmann to human-p17

Κείμενο: MoY Studio
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: moystudio.gr