Minimal εξοχική κατοικία σε μια σπηλιά στη Σαντορίνη

summer cave house-p01

Έργο: Summer Cave House in Santorini
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Kapsimalis Architects
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Καψιμαλής, Μαριάννα Καψιμάλη
Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Περιοχή: Οία, Σαντορίνη
Φωτογράφος: Βαγγέλης Πατεράκης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects, ανέλαβε να μετατρέψει μία σπηλιά στην Οία σε εξοχική κατοικία υψηλών προδιαγραφών. Εγχείρημα σίγουρα δύσκολο, αλλά η εμπειρία σε συνδυασμό με την δυναμικότητα των νεαρών αρχιτεκτόνων, οδήγησε στην δημιουργία ενός minimal εξοχικού, με ιδιαίτερα και ξεχωριστά στοιχεία.

summer cave house-p02
summer cave house-p03
summer cave house-p04
summer cave house-p05

Το καλοκαιρινό σπίτι βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό της Οίας στη Σαντορίνη και αποτελείται από σειρά υπόσκαφων χώρων στο εσωτερικό της ηφαιστειακής γης και ένα μικρό εξωτερικό ξενώνα στο πάνω επίπεδο. Η εξωτερική σκάλα συνδέει τον κύριο πεζόδρομο στην κορυφή με τα δύο επίπεδα και καταλήγει στην κύρια αυλή με την πισίνα υπερχείλισης.

Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν καθιστικό με μικρή κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, χαμάμ και σάουνα. Η εξωτερική αυλή του σπηλαίου έχει σχεδιαστεί ως πλατφόρμα με θέα το απέραντο μπλε της θάλασσας και το ηφαίστειο. Μια πισίνα υπερχείλισης, ένας ημι-ανοιχτός θολωτός χώρος, που χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία και καθιστικό και μικρές γωνιές ανάπαυσης είναι τα μέρη αυτής της πλατφόρμας.

summer cave house-p07
summer cave house-p08
summer cave house-p09
summer cave house-p11

Η βασική ιδέα της σχεδιαστικής πρότασης είναι η εκμετάλλευση των άμορφων καμπυλών της σπηλιάς σε ένα γλυπτό ζωτικό χώρο και ο σχεδιασμός μιας εξωτερικής πλατφόρμας με πισίνα που κρέμεται στους ηφαιστειακούς βράχους.

Το παιχνίδι των φωτοσκιάσεων, η αίσθηση ασφάλειας της σπηλιάς που υποσυνείδητα παραπέμπει στην ασφάλεια της μήτρας και η οριακή επαφή με το κενό μέσω του σχεδιασμού της πισίνας, είναι συναισθήματα αντίρροπα. Φόβος και ασφάλεια, φωτεινό και σκοτεινό.

summer cave house-p13
summer cave house-p14
summer cave house-p15
summer cave house-p16

Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για την ανακατασκευή του σπηλαίου και για την υποστήριξη των ηφαιστειακών βράχων είναι το gunite (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα), ένα μίγμα τσιμέντου, άμμου και νερού που εφαρμόζεται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα πίεσης, παράγοντας πυκνό σκληρό στρώμα σκυροδέματος.

Οι ηφαιστειακές πέτρες και ο λευκός σοβάς χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων. Ανοιχτό μπεζ μάρμαρο και τσιμεντοκονία για τα δάπεδα. Ο σοβάς τσιμέντου που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της σπηλιάς είναι μια παραδοσιακή τεχνική που αναδεικνύει την πλαστικότητα του χώρου.

summer cave house-p18
summer cave house-p19
summer cave house-p21
summer cave house-p22

Ο σχεδιασμός της εξοχικής κατοικίας είναι πλήρως ενσωματωμένος στο ηφαιστειογενές τοπίο και την κυβιστική αρχιτεκτονική της Σαντορίνης σε μια πιο σύγχρονη φόρμα.

Η καμπύλη είναι η κυρίαρχη μορφή καθώς πολλοί από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, τα χαμηλά εμπόδια και τη σκάλα καμπυλώνουν απαλά και οργανικά. Αυτά τα στρογγυλεμένα στοιχεία αγκαλιάζουν τους ανοιχτούς χώρους και σχηματίζουν μια προστατευμένη περιοχή που μοιάζει με φωλιά.

summer cave house-p25-2
summer cave house-p26
summer cave house-p27

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kapsimalisarchitects.com