Felderhof extention. Όταν η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την παραδοσιακή

felderhof extention-p01

Έργο: Felderhof extention
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Pavol Mikolajcak architekt
Αρχιτέκτων: Pavol Mikolajcak
Περιοχή: Villanders, Νότιο Τυρόλο, Ιταλία
Φωτογράφος: Oskar Da Riz

Ο ιστορικός γεωργικός οικισμός Felderhof αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραδοσιακής αγροτικής αρχιτεκτονικής του Νότιου Τιρόλου στην β. Ιταλία και ο Σλοβάκος αρχιτέκτων Pavol Mikolajcak ανέλαβε το δύσκολο έργο της επέκτασης της κατοικίας, με στόχο τον ελάχιστο αντίκτυπο της στο ιστορικό σύνολο. 

felderhof extention-p02
felderhof extention-p03
felderhof extention-p04
felderhof extention-p05

Ο νέος ιδιοκτήτης που αγόρασε το αγρόκτημα Felderhof συνειδητοποίησε από την αρχή τη μοναδική φύση του. Το σύνολο, αποτελούμενο από δύο ομοιόμορφα αγροτικά κτίσματα, χτίστηκε με ελαφριά απόκλιση ακολουθώντας την γραμμή του εδάφους.

Τα κτίσματα είναι διατηρημένα σε καταπληκτική κατάσταση και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα αγροικιών και βοηθητικών χώρων. Χαρακτηριστικές κατασκευές των πλαγιών της κοιλάδας του Eisack.

felderhof extention-p07
felderhof extention-p08
felderhof extention-p09
felderhof extention-p11

Αντί να ανακατασκευάσει αμέσως το σπίτι, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε πρώτα να το ζήσει, να πάρει χρόνο για να εγκλιματιστεί. Αυτό έγινε για μια περίοδο δύο ετών κατά την οποία αποφάσισε τελικά να διατηρήσει το σπίτι στην αρχική του μορφή. Επίσης αποφάσισε ότι το υπόστεγο πρέπει να διατηρήσει τον αρχικό ρόλο της στέγασης ζώων, χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική του όψη.

Η επέκταση ήταν πλέον μονόδρομος, ώστε να δημιουργηθεί ένας minimal χώρος που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης διαβίωσης. Προϋπόθεση όμως ήταν να αναζητηθεί η ισορροπία μεταξύ της σύγχρονης ζωής και της ιστορικής αυθεντικότητας.

felderhof extention-p12
felderhof extention-p13
felderhof extention-p14
felderhof extention-p16
felderhof extention-p17

Το συγκρότημα κατοικίας - αχυρώνα δεν διαταράχθηκε από την νέα δομή, ενώ η σύνδεση με την παλιά κατοικία έγινε με πολύ ομαλό τρόπο. Ο Pavol Mikolajcak έλυσε το πρόβλημα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπου το μεγαλύτερο μέρος του νέου όγκου είναι κρυμμένο κάτω από το έδαφος στην απότομη πλαγιά, αφού η τοπογραφία του οικοπέδου προσφέρει την ευκαιρία οι νέες κατοικίες να είναι εν μέρει υπόγειες.

Η νέα μακρόστενη κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συνδέεται απευθείας με το υφιστάμενο σπίτι κάτω από το έδαφος. Η προκύπτουσα δομή εκτείνεται σε μορφή «τούβλου» στην πλευρά της πλαγιάς και είναι σχεδόν εντελώς κρυμμένη μέσα στο ορεινό τοπίο. Μόνο δύο φεγγίτες που βρίσκονται στο ύψος του εδάφους μαρτυρούν την παρουσία της.

felderhof extention-p18
felderhof extention-p19
felderhof extention-p21
felderhof extention-p22

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο τοποθετήθηκε ένα μεγάλο γκαράζ και οι βοηθητικοί χώροι. Στο δεύτερο επίπεδο τοποθετήθηκαν οι χώροι ημερήσιας διαβίωσης και τα δύο υπνοδωμάτια.
Χάρη στην μεγάλη γυάλινη πρόσοψη, οι χώροι του καθιστικού και των υπνοδωματίων προσφέρουν εκπληκτική θέα στην κοιλάδα Eisack, την κατοικημένη περιοχή και τις υψηλές κορυφές των Δολομιτών.

felderhof extention-p23
felderhof extention-p24
felderhof extention-p25
felderhof extention-p26

Οι ανοιχτοί χώροι, το μεγάλο εσωτερικό ύψος, η γεωμετρία της οροφής και οι φεγγίτες παρουσιάζουν μια συναρπαστική αντίθεση με το κλειστό κέλυφος του ιστορικού κτιρίου.

Οι φεγγίτες επιτρέπουν στο φως να πλημμυρίσει την κατοικία και τον χώρο της εσωτερικής σκάλας, ενώ ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρουν εξαιρετική θέα των μεγάλων δένδρων δέντρων πίσω από τον αχυρώνα.

Η σκάλα - η οποία συνδέει το παλιό κτίριο με το νέο, και το επίπεδο του γκαράζ με την κατοικία - αντιπροσωπεύει τη διασταύρωση μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

felderhof extention-p29
felderhof extention-p31
felderhof extention-p32
felderhof extention-p33
felderhof extention-p34

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται εκφράζουν αυτή την ιδέα και ταιριάζουν με το γύρω τοπίο. Οι επιλογές των υλικών για το έργο είναι η φυσική πέτρα, η εκτεθειμένη επιφάνεια από σκυρόδεμα, ο χάλυβας και το ξύλο.

Η γεωμετρική οροφή που μιμείται το περίγραμμα της κορυφής του λόφου είναι από σκυρόδεμα, ενώ η εκτεταμένη χρήση ξύλου τόσο στους τοίχους όσο και στα έπιπλα χαρίζει στο χώρο το αίσθημα της θαλπωρής και της ηρεμίας.

felderhof extention-p36
felderhof extention-p37
felderhof extention-p38
felderhof extention-p39
felderhof extention-p41

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mikolajcak.com