Προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο στην Αλεξανδρούπολη

apartment s by joris brat-p01

Έργο: Apartment S.
Aρχιτέκτων: Joris Braat
Tοποθεσία: Αλεξανδρούπολη, Θράκη
Φωτογράφος: Ηρακλής Ρήγας

Ο Ολλανδός αρχιτέκτων Joris Braat ανέλαβε την προσθήκη 4ου ορόφου σε μια ήδη υπάρχουσα τριώροφη πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη. Το δίπατο Διαμέρισμα Σ αποτελείται από μια εντελώς νέα κατασκευή στον 4ου ορόφου καθώς και την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του 3ου ορόφου.

apartment s by joris brat-p02
apartment s by joris brat-p03
apartment s by joris brat-p04
apartment s by joris brat-p06

Τα δύο αυτά κομμάτια της σύνθεσης συνδέονται με μια νέα σκάλα που έχει προστεθεί εσωτερικά. Η πρόσβαση στο διαμέρισμα ενισχύεται περαιτέρω με τον εξωτερικό ιδιωτικό ανελκυστήρα που έχει προστεθεί στη βόρεια πλευρά. Από τον τελευταίο όροφο, υπάρχει απρόσκοπτη θέα 270ο στη θάλασσα και το νησί της Σαμοθράκης.

Παρόλο που η προσθήκη είναι πολύ αφαιρετική, σέβεται και ακολουθεί τις αναλογίες και την μορφή του υπάρχοντος συγκροτήματος. Αυτή η νέα προσθήκη σχεδιάστηκε ως μια αιωρούμενη πλάκα που ίπταται πάνω από την υπάρχουσα πολυώροφη κατασκευή.

apartment s by joris brat-p07
apartment s by joris brat-p08
apartment s by joris brat-p09
apartment s by joris brat-p11

Κάτω από αυτή την πλάκα τα όρια ανάμεσα στο μέσα και το έξω έχουν οπτικά εξαλειφθεί. Σε έναν κεντρικό ξύλινο κύβο έχουν τοποθετηθεί η κουζίνα, το μπάνιο και οι αποθηκευτικοί χώροι. Τέλος, μια οριζόντια εγκοπή στην πλάκα ολοκληρώνει τη σύνθεση και αφήνει μια ελιά να μεγαλώσει.

Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή με μέγιστο άνοιγμα 12μ., που ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στην υψηλή ανεμοπίεση που δέχεται το κτίριο Ο υφιστάμενος φέρων οργανισμός σκυροδέματος έχει ενισχυθεί με χαλύβδινα κελύφη.

apartment s by joris brat-p12
apartment s by joris brat-p13
apartment s by joris brat-p14
apartment s by joris brat-p22

Δημοσίευση: Μίκα Παπαπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: jorisbraat.nl