Εξοχική κατοικία στο χωριό σε κτίσμα του 18ου αιώνα

miners cottage ii-p01

Έργο: Miner’s Cottage II
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Design Storey
Αρχιτέκτονες: Lydia Robinson, Lawrence Grigg
Εμβαδόν: 85 τ.μ.
Περιοχή: Somerset, Pensford, Αγγλία
Βραβεία: RIBA 2017, Daily Telegraph HBR Awards 2016

Το έργο που ανέλαβε το Αρχιτεκτονικό γραφείο Design Storey αφορούσε την ανακαίνιση δύο κατοικιών του 18ου αιώνα στο χωριό Somerset στο Pensford.

miners cottage ii-p02
miners cottage ii-p03
miners cottage ii-p06
miners cottage ii-p07
miners cottage ii-p09
miners cottage ii-p12
miners cottage ii-p13

Όταν οι αρχιτέκτονες Lydia Robinson και Lawrence Grigg αγόρασαν ένα παλιό ακίνητο του 18ου αιώνα, που στη δεκαετία του 1950 οι δύο κατοικίες του είχαν ενωθεί σε μία, ήθελαν να επαναφέρουν την αρχική διαμόρφωση, να τις αποκαταστήσουν πλήρως και να προσθέσουν επέκταση στο πίσω μέρος, ώστε να δημιουργήσουν δύο εξοχικές κατοικίες κατάλληλες για τη ζωή του 21ου αιώνα.

Οι αρχιτέκτονες προσέγγισαν με πολύ σεβασμό τον χαρακτήρα και την ιστορία του κτιρίου διατηρώντας τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας παράλληλα το βιομηχανικό του παρελθόν.

miners cottage ii-p14
miners cottage ii-p16
miners cottage ii-p17
miners cottage ii-p18
miners cottage ii-p19-1

Η αλλαγή στις αναλογίες των παραθύρων από την πλευρά του δρόμου, η αφαίρεση του γκαράζ και η αποκατάσταση των όψεων των δύο ορόφων έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του κτιρίου.

Στην πίσω πλευρά προστέθηκε ένα άνετο δωμάτιο το οποίο σχεδιάστηκε ως τραπεζαρία και κουζίνα. Το υλικό της επένδυσης και ο χρωματισμός της αντανακλούν την μεταλλευτική κληρονομιά της περιοχής.

miners cottage ii-p21
miners cottage ii-p22-1
miners cottage ii-p23
miners cottage ii-p24

Οι αρχιτέκτονες αντιμετώπισαν το έργο σαν να ήταν διατηρητέο κτίριο, διερευνώντας την ιστορία και τη σημασία του πριν εφαρμόσουν οι διάφορες επεμβάσεις.

Η σταδιακή απομάκρυνση των επιστρώσεων των τοίχων μετέτρεψε τους μελετητές σε ερασιτέχνες αρχαιολόγους και τους επέτρεψε να αξιολογήσουν κάθε στρώμα που ερχόταν στην επιφάνεια, μέσα από τις σταδιακές καθαιρέσεις.

miners cottage ii-p26
miners cottage ii-p27
miners cottage ii-p28
miners cottage ii-p29

Οι αρχιτέκτονες Lydia Robinson και Lawrence Grigg όταν αγόρασαν το σπίτι είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τα σημεία που θα συναντηθεί η παραδοσιακή με την σύγχρονη αρχιτεκτονική.

miners cottage ii-p31
miners cottage ii-p32
miners cottage ii-p33
miners cottage ii-p34

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: design-storey.co.uk