Μετατροπή μικρού οινοποιείου σε κατοικία

a-bodega by cubus-p01

Έργο: A’ Bodega
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Cubus Taller d’Arquitectura
Αρχιτέκτονες: Estel Ortega Vázquez, David Pou Van den Bossche
Περιοχή: Ribeira Sacra, Lugo (Galicia), Ισπανία
Φωτογράφος: Adrià Goula

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Cubus Taller d’Arquitectura, ανέλαβε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε ένα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο που βρίσκεται στην περιοχή Ribeira Sacra, της δ. Ισπανίας και να το μετατρέψει σε σύγχρονο σπίτι.

a-bodega by cubus-p02
a-bodega by cubus-p03
a-bodega by cubus-p04
a-bodega by cubus-p06
a-bodega by cubus-p07
a-bodega by cubus-p08
a-bodega by cubus-p09

Τα παλιά πέτρινα οινοποιεία της Ribeira Sacra (Γαλικία) αποτελούσαν (και αποτελούν) ετερογενείς κατασκευές που συνδέονται με το παρακείμενο σπίτι. Σε αυτά αναπτύσσονται οι δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας, όπως η διατήρηση του ζαμπόν, του κρασιού και τω υπολοίπων προϊόντων.

Ο σχεδιασμός των αρχιτεκτόνων Estel Ortega Vázquez και David Pou Van den Bossche, σεβάστηκε την τοπική αρχιτεκτονική και τον αρχικό όγκο ο οποίος αποτελείτο από ένα μονώροφο και ένα διώροφο κτίσμα και έμεινε αμετάβλητος.

a-bodega by cubus-p11
a-bodega by cubus-p12
a-bodega by cubus-p13
a-bodega by cubus-p14
a-bodega by cubus-p16
a-bodega by cubus-p17

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική μαστοριά δημιούργησε κατοικίες και αγροτικά κτίσματα που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Έτσι η σχεδιαστική πρόταση λειτούργησε με σεβασμό στα όρια των υφιστάμενων κτισμάτων για να μην διαταράξει αυτή την ισορροπία.

Η τοπική πέτρα, τα λίγα ανοίγματα, είναι τα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, που ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό χωρίς παράλληλα να αποποιείται η σύγχρονη γλώσσα. Το ξύλο είναι το δεύτερο κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε και προσφέρει θαλπωρή και ζεστασιά.

a-bodega by cubus-p18
a-bodega by cubus-p19
a-bodega by cubus-p21
a-bodega by cubus-p22

Η ομάδα μελέτης είχε να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι οι όγκοι δεν είχαν καθόλου παράθυρα. Για να λύσει το πρόβλημα «άδειασε» τις γωνίες δημιουργώντας αίθρια, τα οποία προσφέρουν διαγώνιες προβολές, εσωτερικό φωτισμό και διασταυρούμενο αερισμό.

Αυτή η στρατηγική δεν ορίζει παράθυρα αλλά κενά στις προσόψεις, δίνοντας την εμφάνιση ενός σπιτιού χωρίς παράθυρα, αλλά δημιουργώντας μια συνεχή σχέση με το τοπίο ανάμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

a-bodega by cubus-p24
a-bodega by cubus-p25
a-bodega by cubus-p26
a-bodega by cubus-p27a-bodega by cubus-p28
a-bodega by cubus-p29
a-bodega by cubus-p31
a-bodega by cubus-p32

Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: cubusarquitectura.com