Μικρή ξύλινη εξοχική κατοικία

modern log villa-p01

Έργο: INIÖ 100
Studio: Pluspuu Oy
Αρχιτέκτων: Esa Liesmäki
Εμβαδόν μικτό: 100 τ.μ. (75,5 + 24,5 τ.μ.)
Εμβαδόν καθαρό: 92 τ.μ (68,5 + 23,5 τ.μ.)
Χώρα: Φινλανδία
Φωτογράφος: Samuli Miettinen

Η ξύλινη εξοχική κατοικία βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Φινλανδίας με θέα προς το όμορφο τοπίο της λίμνης και ο αρχιτέκτονας Esa Liesmäki, του αρχιτεκτονικού γραφείου Pluspuu Oy, το σχεδίασε ειδικά για να αντέχει τις παγωμένες θερμοκρασίες χειμώνα που φτάνουν έως -30 ºC, καθώς και τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες όταν ο υδράργυρος αγγίζει έως και τους 30ºC.

modern log villa-p02
modern log villa-p03
modern log villa-p04
modern log villa-p06
modern log villa-p07

Για να ανταπεξέλθει στις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες της περιοχής, η κατοικία είναι κατασκευασμένη με πλαστικοποιημένα δοκάρια από ξύλο πάχους 202 χιλ., με σύγχρονες γωνιακές αρθρώσεις.

Η χρήση αυτού του φυσικού ξύλου δένει το σπίτι με τον περιβάλλοντα χώρο και υποστηρίζει την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση μέσα από μία σύγχρονη φόρμα, έτσι σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ξύλινα κτίρια που είναι κατασκευασμένα από κορμούς δέντρων, εδώ δεν υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις ή ορατές διασταυρώσεις.

modern log villa-p08
modern log villa-p11
modern log villa-p12
modern log villa-p13
modern log villa-p14
modern log villa-p16

Εκτός από τους ξύλινους τοίχους, το σπίτι διαθέτει μεγάλα γυάλινα ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν τον διάλογο μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την απόλαυση της φύσης από την ασφάλεια και τη ζεστασιά ενός άνετου σπιτιού.

Το φως εισβάλει ανεμπόδιστο σε κάθε γωνιά του σπιτιού δημιουργώντας ένα φωτεινό και ζεστό εσωτερικό. Τα ψηλά ταβάνια, το φυσικό ξύλο και η μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση δημιουργούν ένα σπίτι που είναι άνετο και χαρίζει το αίσθημα της θαλπωρής, της ζεστασιάς και της οικειότητας.

modern log villa-p17
modern log villa-p18
modern log villa-p19

Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται ως πηγή θέρμανσης και ψύξης, που σε συνδυασμό τόσο με το φωτοβολταϊκό σύστημα, όσο και με τα φυσικά υλικά κατασκευής, ολοκληρώνουν μία κατοικία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, φιλική στο περιβάλλον.

modern log villa-p21
modern log villa-p22
modern log villa-p23

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: pluspuu.fi