Μονοκατοικία στο Κορωπί

detached house in koropi-p01

Έργο: Detached House in Koropi
Εταιρεία: Tsirikos Constructions
Εμβαδόν κατοικίας: 250 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 4,000 τ.μ.
Περιοχή: Κορωπί, Αττική
Φωτογράφος: Δημήτρης Κλεάνθης

Η κατοικία, την κατασκευή της οποίας ανέλαβε η εταιρεία Tsirikos Constructions, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Υμηττού και αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολή – Δύση, με κύριο σκοπό την λιγότερο δυνατή επέμβαση στο τοπίο-περιβάλλον, εφόσον κατά τον άξονα Βορρά-Νότου το οικόπεδο εμφανίζει έντονη κλίση μεγαλύτερη του 20%. Προκύπτει λοιπόν μια επέμβαση σε επιφάνεια 500τ.μ. ενώ το υπόλοιπο οικόπεδο 3.500τ.μ. παραμένει αδιαμόρφωτο.

detached house in koropi-p02
detached house in koropi-p03
detached house in koropi-p04
detached house in koropi-p05
detached house in koropi-p06

Επιπλέον λόγω της μορφολογίας του ορεινού όγκου στον οποίο βρίσκεται το κτίριο, επικρατούν ψυχροί και έντονοι άνεμοι από δύση προς ανατολή, με αποτέλεσμα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού ορίου προς δύση για προστασία, τόσο από τους ανέμους, όσο και από το ψύχος.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν 2 μόνο ανοίγματα μικρών διαστάσεων προς την Δύση ενώ κατασκευάζεται τοίχος που επεκτείνεται πέραν της κατοικίας προστατεύοντας έτσι τον υπαίθριο χώρο στον οποίο αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες κατά τους θερινούς μήνες.

detached house in koropi-p07
detached house in koropi-p08
detached house in koropi-p09
detached house in koropi-p11
detached house in koropi-p12
detached house in koropi-p13

Η κάτοψη είναι σχήματος Π, δημιουργώντας μια «κλειστή» προστατευμένη αυλή, στην οποία εκτονώνεται η κουζίνα και η τραπεζαρία. Στο πρώτο σκέλος του Π συναντάμε την είσοδο η οποία γίνεται μέσω ενός προθάλαμου που προστατεύει θερμικά τον ισόγειο χώρο. Εκατέρωθεν της εισόδου διαμορφώνονται οι βοηθητικοί χώροι και η κουζίνα.

Στο απέναντι σκέλος και στην πορεία της εισόδου υπάρχει μεγάλο κατακόρυφο άνοιγμα τόσο για θέα και διαμπερή δροσισμό στον άξονα ανατολή δύση αλλά και ως μεταβατικό στοιχείο από το διώροφο καθιστικό στο χαμηλότερου ύψους χώρο ψυχαγωγίας που ουσιαστικά είναι υπόσκαφος δίχως ανοίγματα.

detached house in koropi-p16
detached house in koropi-p17
detached house in koropi-p18
detached house in koropi-p19
detached house in koropi-p21

Στο κατακόρυφο προς τα άλλα σκέλη δεσπόζει η σκάλα η οποία ορίζει τον χώρο της τραπεζαρίας, δίχως να τη διαχωρίζει από τους υπόλοιπους χώρους του ισογείου.

Παράλληλα, με τη σκάλα διαμορφώνεται μεγάλο άνοιγμα τόσο στο επίπεδο του ισογείου, όσο και στο επίπεδο του ορόφου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεμπόδιστη θέα κατά την κατακόρυφη επικοινωνία των ορόφων – επιπέδων.

detached house in koropi-p22
detached house in koropi-p23
detached house in koropi-p24
detached house in koropi-p25
detached house in koropi-p27

Ακριβώς μπροστά από το άνοιγμα αυτό υπάρχει η «προστατευμένη» αυλή ασκεπής ημιυπαίθριος χώρος, ο οποίος επικοινωνεί άμεσα με την κουζίνα και τον υπόλοιπο υπαίθριο χώρο της κατοικίας.

Στον όροφο διαμορφώνονται τρία υπνοδωμάτια και οι χώροι υγιεινής. Ο διάδρομος που επικοινωνεί αυτούς τους χώρους βλέπει στο διώροφο χώρο της σκάλας. Ο όροφος έχει μικρότερη επιφάνεια από τον ισόγειο χώρο και το όλο κτήριο στεγάζεται με ενιαία μονόριχτη στέγη, η οποία ακολουθεί την κλίση του εδάφους. Έτσι προκύπτει διώροφος χώρος στο καθιστικό, στο χώρο που βρίσκεται η σκάλα και στην κουζίνα.

detached house in koropi-p28
detached house in koropi-p29
detached house in koropi-p31

Στην κουζίνα δημιουργείται ένα πατάρι που καταλαμβάνει την επιφάνεια του χώρου παρασκευής φαγητού, με προοπτική πάνω σε αυτό να αποθηκεύονται τα τρόφιμα της οικογένειας. Λόγω της κλίσης του εδάφους τα Υ/Δ στη νότια πλευρά είναι ισόγεια και έχουν πρόσβαση απευθείας στον κήπο, μέσω μιας πλακόστρωτης βεράντας.

Το κυρίως Υ/Δ καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του ορόφου, ενώ τα παιδικά το δυτικό και ανάμεσα τους εκτείνονται οι βοηθητικοί χώροι και οι χώροι υγιεινής.

detached house in koropi-p33
detached house in koropi-p34

Δημοσίευση: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: tsirikos.gr