Ανακαίνιση διατηρητέας κατοικίας στην Κηφισιά

listed house in kifissia-p01

Έργο: Listed house
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Vratsanos - Coula Architects
Αρχιτέκτων: Νάντια Κούλα
Εμβαδόν: 150 τ.μ.
Περιοχή: Κηφισιά, Αττική
Φωτογράφος: Αλέξανδρος Κολοκυθάς

Η Κηφισιά ήταν ίσως η μοναδική πόλη της Ελλάδας που ο μεγάλος αριθμός των αρχοντικών της, φτιαγμένα σχεδόν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, δεν εντάσσονταν σε ενιαίο αρχιτεκτονικό ρυθμό και η μορφή τους δεν ανήκει σε συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σχολή.

listed house in kifissia-p02
listed house in kifissia-p03
listed house in kifissia-p04
listed house in kifissia-p06
listed house in kifissia-p08
listed house in kifissia-p09listed house in kifissia-p11

Οι παραθεριστικές αυτές κατοικίες κτίστηκαν από το 1870 και το 1936. Εκτός δε από την αισθητική τόπου και μεγαλοπρέπεια, θυμίζουν την προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της πρωτεύουσας που βρήκε την πιο αυθεντική της έκφραση στην ανέγερση μεγάρων που δεν επέτρεπε να υστερούν από εκείνα της Δύσης.

Οι πλούσιοι ομογενείς που επαναπατρίζονται, εγκαινιάζουν στην Ελλάδα τον ευρωπαϊκό τύπο της δεύτερης κατοικίας (τύπου villa). Μετά το 1880, επαύλεις αρχίζουν να ανεγείρονται στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων. Η δεύτερη κατοικία όφειλε να διαφοροποιείται από το μέγαρο της πόλης, εμφανίζοντας έναν όχι αμιγή κλασικισμό, αλλά μια γραφική - ρομαντική σύνθεση, εναρμονισμένη με το ελληνικό τοπίο.

listed house in kifissia-p07
listed house in kifissia-p13
listed house in kifissia-p14
listed house in kifissia-p16
listed house in kifissia-p17
listed house in kifissia-p18
listed house in kifissia-p19

Στην Κηφισιά, τόπο παραθερισμού των εύπορων Αθηναίων, σώζονται σήμερα 114 διατηρητέα, χτισμένα ανάμεσα στο 1870 και το 1936. Η αρχιτέκτων Νάντια Κούλα ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση ενός από αυτά τα διατηρητέα κτίρια που είχε κατασκευαστεί το 1925.

Το διατηρητέο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, συναντά την διαχρονικότητα της εσωτερικής διακόσμησης του 21ου αι. Το interior design δανείζεται έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά και έργα τέχνης από το παρελθόν, και τα συνδυάζει αρμονικά με σύγχρονα και ιδιαίτερα κομμάτια.

listed house in kifissia-p21
listed house in kifissia-p22
listed house in kifissia-p23
listed house in kifissia-p24
listed house in kifissia-p26
listed house in kifissia-p27

Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: vratsanos-coula.com, iconstudio.gr, okeanis.lib.puas.gr, archaiologia.gr