Διώροφη μονοκατοικία στα Καλέσσα Ηρακλείου

house in kalessa heraklion-p01

Έργο: Διώροφη μονοκατοικία στα Καλέσσα Ηρακλείου
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Tsikandilakis Lefteris Architecture
Αρχιτέκτων: Λευτέρης Τσικανδηλάκης
Εμβαδόν οικοπέδου: 4.000 τ.μ. (περίπου)
Εμβαδόν κατοικίας: 200 τ.μ. (περίπου)
Περιοχή: Ηράκλειο, Κρήτη

Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 4 περίπου στρέμματα και βρίσκεται στα Καλέσσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Η αρχιτεκτονική σύνθεση του Λευτέρη Τσικανδηλάκη, βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοπέδου - θέα, προσανατολισμό και τοπικό κλίμα - αλλά και στις λειτουργικές ανάγκες για τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας.

house in kalessa heraklion-p02
house in kalessa heraklion-p03

Βάσει αυτών των δεδομένων σχεδιάστηκε από τους μελετητές του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsikandilakis Lefteris Architecture, μία διώροφη κατοικία με υπόγειο και πισίνα, εμβαδού 200 τ.μ. περίπου.

Οι λιτοί, ορθολογικής κάτοψης όγκοι συντίθενται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν το σύνολο, προσθέτοντας αισθητικές εναλλαγές με τα μεγέθη και τη μορφή τους. Η αυστηρότητα της ευθείας του κεντρικού πυρήνα της κατοικίας ισορροπεί με τους ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι συμπληρώνουν το πλάσιμο των όγκων.

house in kalessa heraklion-p04
house in kalessa heraklion-p06
house in kalessa heraklion-p07

Η χωροθέτηση του κτίσματος στο οικόπεδο βασίστηκε τόσο στο σχήμα του οικοπέδου όσο και τον προσανατολισμό και τη θέα. Η λεπτομερής μελέτη του προσανατολισμού είχε ως αποτέλεσμα τη μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και της θέας, αλλά και την προστασία της κατοικίας από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής.

Το κτίριο αναπτύσσεται κατά τον άξονα ανατολής - δύσης, ώστε να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστα η θέα σε κάθε σημείο του και διατάσσει την πλάτη του προς τον κοινοτικό δρόμο.

house in kalessa heraklion-p08
house in kalessa heraklion-p09
house in kalessa heraklion-p11
house in kalessa heraklion-p12

Η είσοδος στην κατοικία επιτυγχάνεται από τη βόρεια πλευρά και κεντρικά του κύριου όγκου της κατοικίας. Έτσι, δεξιά από την κύρια είσοδο αναπτύσσεται η τραπεζαρία, ο καθιστικός χώρος με το τζάκι και το σαλόνι. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου αποτελούν τα μεγάλα ανοίγματα τα οποία εξασφαλίζουν απεριόριστη θέα και φωτισμό στο εσωτερικό του.

Αριστερά από την κύρια είσοδο συναντάμε τον ξενώνα και την κουζίνα, η οποία αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο προς τον περιβάλλοντα χώρο επιτρέποντας τη σύνδεση του μέσα με το έξω. Στον όροφο φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και του ζευγαριού, σχεδιασμένα με γνώμονα την εξασφάλιση της επιθυμητής ιδιωτικότητας.

house in kalessa heraklion-p13
house in kalessa heraklion-p14

Σημαντικό χαρακτηριστικό της κατοικίας αποτελεί η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με το barbeque και την πισίνα, η οποία εξασφαλίζει απεριόριστη θέα, καθώς αναπτύσσεται σαν πρόβολος παράλληλα προς την κατοικία στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου.

Ο τρόπος χρήσης των υλικών όπως το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί συμβάλλουν στην ανάδειξη της λιτότητας του σχεδιασμού που συνυπάρχει με το στοιχείο της έκπληξης.

house in kalessa heraklion-p16
house in kalessa heraklion-p17
house in kalessa heraklion-p18house in kalessa heraklion-p19
house in kalessa heraklion-p21
house in kalessa heraklion-p22

Κείμενο: Λευτέρης Τσικανδηλάκης
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: tsikandilakis.gr