Ένα πέτρινο σπίτι του 1813 μετατράπηκε σε καλοκαιρινό καταφύγιο στη Μήλο

milos house by k-studio-p01

Έργο: Milos House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: k-studio
Αρχιτέκτων: Δημήτρης Καραμπατάκης
Αρχιτέκτων έργου: Γιώργος Μητρογιώργης
Styling: Ανέστης Μιχάλης
Περιοχή: Πλάκα, Μήλος

Φωτογράφος: © Βαγγέλης Πατεράκης

Η πετρόκτιστη κατοικία που κτίστηκε το 1813 είναι σκαρφαλωμένο στην άκρη του βράχου στην Πλάκα, την κύρια πόλη του νησιού της Μήλου. Την ανακαίνισή της ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio, με στόχο να δημιουργήσει ένα αυθεντικό, παραδοσιακό αλλά πρακτικό καλοκαιρινό καταφύγιο, για μια οικογένεια που ζει στο Λονδίνο.

milos house by k-studio-p02
milos house by k-studio-p03
milos house by k-studio-p04
milos house by k-studio-p05
milos house by k-studio-p06

Το σπίτι των 200 ετών διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά των παραδοσιακών κτισμάτων. Οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Καραμπατάκης και Γιώργος Μητρογιώργης, σεβάστηκαν απόλυτα την λιθοδομή και άφησαν άθικτα τα τοιχώματα πάχους 60 εκατοστών κάνοντας μία λεπτομερή επέμβαση με ελάχιστη παρέμβαση.

Οι μελετητές κατάργησαν τις πρόσφατες προσθήκες που αλλοίωναν τον χαρακτήρα του κτιρίου, ενώ όλα τα νέα στοιχεία έχουν κατασκευαστεί με παραδοσιακές τεχνικές με τοπικά υλικά.

milos house by k-studio-p07
milos house by k-studio-p08
milos house by k-studio-p09
milos house by k-studio-p10
milos house by k-studio-p11
milos house by k-studio-p12

Η περιορισμένη πρόσβαση λόγω των στενών δρόμων μέσα στην Πλάκα σήμαινε ότι τα υλικά αυτά έπρεπε να μεταφέρονται με τα χέρια από τον πλησιέστερο δρόμο του χωριού προς το σπίτι.

Αρχικά η κατοικία ήταν χωρισμένη σε 2 ζώνες λειτουργίας. Στο ισόγειο, που ήταν ο κύριος χώρος διαβίωσης και ψυχαγωγίας και στο υπόγειο, που είχε κατασκευαστεί σε εσοχή του βράχου και εξυπηρετούσε τις βοηθητικές εργασίες και την αποθήκευση.

milos house by k-studio-p13
milos house by k-studio-p14
milos house by k-studio-p16
milos house by k-studio-p17
milos house by k-studio-p18

Ο νέος σχεδιασμός προσπάθησε να διατηρήσει την εικόνα αλλά και την αντίθεση μεταξύ των ορόφων. Στον χώρο της αποθήκης σχεδιάστηκε ο ανεξάρτητος ξενώνας. Οι τοίχοι ακολουθούν τη φυσική επιφάνεια της πέτρας ενώ στο πάτωμα τοποθετήθηκε σχιστόλιθος. Το φυσικό φως είναι λίγο λόγω των μικρών ανοιγμάτων και του μειωμένου ύψους της οροφής.

Οι κύριοι χώροι διαβίωσης βρίσκονται στο ψηλοτάβανο, γεμάτο από φως ισόγειο. Οι προσαρμογές που έγιναν ταιριάζουν στη σύγχρονη οικογενειακή ζωή. Η αυλή εισόδου έχει μεταμορφωθεί με την αφαίρεση της πλάκας σκυροδέματος που είχε προστεθεί το 1990 και την αντικατάστασή της με μια κομψή πέργκολα από μπαμπού.

milos house by k-studio-p19
milos house by k-studio-p21
milos house by k-studio-p22
milos house by k-studio-p23
milos house by k-studio-p24

Τα φυσικά υλικά με τα ακατέργαστα φινιρίσματα, τα ξύλινα δάπεδα και η ξύλινη οροφή, επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει, ενώ τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και εξαρτήματα σέβονται το τοπικό στυλ, ενσωματώνοντας τις τελευταίες τεχνολογίες.

Στο σαλόνι ένα νέο τζάκι δημιουργεί ένα ιδιαίτερο εστιακό σημείο και βοηθάει στην δημιουργία μίας ζεστής, οικείας και ήρεμης ατμόσφαιρας. Στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, η κατασκευή ενός ημιώροφου απελευθερώνει χρήσιμο χώρο παιχνιδιού και δίνει την δυνατότητα να κατασκευαστεί ένα μπάνιο και μία ντουλάπα.

milos house by k-studio-p26
milos house by k-studio-p27

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: k-studio.gr