Ανακαίνιση παλιάς κατοικίας για πολλά βραβεία

casa xólotl-p01

Έργο: Casa Xólotl
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Punto Arquitectónico
Αρχιτέκτονες: Alejandra Molina Gual, José Israel Ramírez Segura, Mauricio Rosales Aznar
Design team: Cristina Cámara, Rolando Lizárraga, Maricruz Alcalá, Estéfani Luis, Βρετανία Estephania Lugo, Christopher Estrella, Manuel Ferrer
Εμβαδόν: 165,0 τ.μ.
Περιοχή: Mérida, Γιουκατάν, Μεξικό
Φωτογραφίες: Tamara Uribe

Όταν οι μελετητές του αρχιτεκτονικού γραφείου Punto Arquitectónico, ξεκίνησαν την ανακατασκευή της ερειπωμένης κατοικίας, σίγουρα δεν φανταζόντουσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα.

casa xólotl-p02
casa xólotl-p03
casa xólotl-p04
casa xólotl-p06
casa xólotl-p07
casa xólotl-p09

Η κατοικία βρίσκεται στην πόλη Mérida του Μεξικό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργικής σκέψης ταλαντούχων αρχιτεκτόνων. Η διατήρηση όλων των στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με νέα που εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες, αποδίδει μία ξεχωριστή και γεμάτη χαρακτήρα κατοικία.

Το κτίσμα ήταν σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση και απαιτούσε ριζική ανακαίνιση και επέκταση. Η πρόσοψη διατηρεί την αρχική της εικόνα ενώ και το νέο κτίσμα ακολουθεί πιστά την αρχιτεκτονική γραμμή της υπάρχουσας κατοικίας.

casa xólotl-p11
casa xólotl-p12
casa xólotl-p13
casa xólotl-p14
casa xólotl-p16
casa xólotl-p17

Ένας άνετος χώρος εισόδου οδηγεί στον ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Μία μεγάλη δίφυλλη ξύλινη πόρτα ενώνει τον χώρο ημερήσιας χρήσης με το άνετο και φωτεινό υπνοδωμάτιο με en-suite μπάνιο.

Στο σαλόνι, οι συρόμενες πόρτες ανοίγουν στον υπαίθριο χώρο διαβίωσης. Η εντυπωσιακή λύση που δόθηκε από την ομάδα μελέτης, μετατρέπει την πισίνα σε ακρογωνιαίο λίθο όλου του έργου.

casa xólotl-p18
casa xólotl-p19
casa xólotl-p22
casa xólotl-p23
casa xólotl-p26
casa xólotl-p27

Στο παλιό κτίσμα υπήρχε ένας όγκος προς την πλευρά της αυλής, που περιελάμβανε το μπάνιο και ένα δωμάτιο, καθώς επίσης υπήρχε και μία δεξαμενή μέσα στο οικόπεδο.

Οι αρχιτέκτονες ενέταξαν αυτά τα δομικά στοιχεία μέσα στην πισίνα, αφού πρώτα ξήλωσαν τις οροφές και άφησαν ανέγγιχτους μόνο τους αυθεντικούς, πέτρινους περιμετρικούς τοίχους.

casa xólotl-p29
casa xólotl-p32
casa xólotl-p33
casa xólotl-p34
casa xólotl-p37
casa xólotl-p38

Η πισίνα χωρίζεται σε χώρους που λένε την ιστορία της κατοικίας ενώ κάθε τμήμα περιλαμβάνει και μία διαφορετική λειτουργία. Έτσι στον χώρο της παλιάς δεξαμενής τοποθετήθηκε ένας καταρράκτης και στον χώρο που στο παρελθόν ήταν τα βοηθητικά δωμάτια της κατοικίας, μία αιώρα επιτρέπει την χαλάρωση και τονίζει την γαλήνια αίσθηση.

Η προσθήκη ενός χώρου που περιλαμβάνει τον ξενώνα και διαθέτει ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με en-suite μπάνιο, έγινε στην πίσω πλευρά του οικοπέδου, με την αυλή να συνδέει την νέα με την παλιά δομή.

casa xólotl-p41
casa xólotl-p42
casa xólotl-p43

Οι αρχιτέκτονες είχαν ως στόχο να συνδυάσουν τις νέες με τις παλιές υφές, για να δημιουργήσουν αντίθεση. Οι αρχικοί πέτρινοι τοίχοι δείχνουν ξεκάθαρα το πέρασμα του χρόνου, ειδικά καθώς βρίσκονται δίπλα σε σύγχρονα στοιχεία και νέα υλικά.

casa xólotl-p46-0
casa xólotl-p47casa xólotl-p48
casa xólotl-p49
casa xólotl-p51casa xólotl-p52
casa xólotl-p53
casa xólotl-p54
casa xólotl-p55casa xólotl-p56

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: puntoarquitectonico.com