Αποκατάσταση διαμερίσματος σε ιστορικό κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού

plan buycernaia-p01

Έργο: Cernaia
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Studioata
Πελάτης: PLAN BUY ®
Συντήρηση τοιχογραφιών: Donatella Valle, Laura Zanatta
Αρχιτεκτονική κήπου: Suingiardino
Περιοχή: Torino, Ιταλία
Φωτογράφος: Barbara Corsico

Ο επανασχεδιασμός του διαμερίσματος που έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες των νεαρών ιδιοκτητών που ταξιδεύουν συχνά για δουλειά και έχουν πάθος για την περιπέτεια και την φωτογραφία, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Τορίνο και φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Studioata

plan buycernaia-p02
plan buycernaia-p03
plan buycernaia-p04
plan buycernaia-p06
plan buycernaia-p07

Το διαμέρισμα που βρίσκεται σε ιστορικό κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού, ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου διαμερίσματος και έχει την τύχη να είναι εσωτερικό με δική του βεράντα.

Χαρακτηρίζεται από τα ευάερα, ψηλοτάβανα δωμάτια με θολωτές οροφές, το ύψος και το ύφος των οποίων διατηρήθηκε, ενισχύθηκε και συνδυάστηκε με τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

plan buycernaia-p08
plan buycernaia-p09
plan buycernaia-p11
plan buycernaia-p12
plan buycernaia-p13
plan buycernaia-p14

Οι μελετητές του Studioata δημιούργησαν ένα αντισυμβατικό και ευέλικτο χώρο, ικανό να παραμείνει δημόσιος ή να γίνει ιδιωτικός, ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάθεση της στιγμής.

Οι δύο κύριες γραμμές, από την είσοδο προς την κουζίνα και από τη βεράντα στο υπνοδωμάτιο, συναντιούνται στο κεντρικό καθιστικό χώρο. Από αυτόν ξεκινάνε μια σειρά από δωμάτια που είτε συνδέονται απ’ ευθείας μεταξύ τους είτε επικοινωνούν μέσω του κεντρικού καθιστικού.

plan buycernaia-p16
plan buycernaia-p17
plan buycernaia-p18
plan buycernaia-p19

Η άρθρωση μεταξύ του καθιστικού που έχει θέα στην εσωτερική αυλή, και ενός δεύτερου δωματίου που βλέπει στη Via Cernaia είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου.

Μία χαλύβδινη σκάλα οδηγεί στον ημιώροφο που καταλαμβάνει μέρος του ενός υπνοδωματίου και της κοινής αίθουσας χαλάρωσης. Με αυτόν τον τρόπο οι μελετητές εκμεταλλεύτηκαν το μεγάλο εσωτερικό ύψος.

plan buycernaia-p21
plan buycernaia-p22
plan buycernaia-p23
plan buycernaia-p24

Το καθιστικό διατηρήθηκε στην αρχική του κατάσταση, αφήνοντας ανέπαφη την αρχιτεκτονική του δέκατου ένατου αιώνα.

Στον δεύτερο χώρο, που στο παρελθόν ήταν η τραπεζαρία και μέρος ενός μεγάλου σαλονιού, οι αρχιτέκτονες του Studioata, σχεδίασαν δύο υπνοδωμάτια και μία αίθουσα χαλάρωσης που έχει και το Home Cinema.

Μία κατασκευή από ντουλάπια χωρίζει τα δύο δωμάτια, ενώ δύο ανοίγματα ρυθμίζουν την λειτουργική και οπτική σύνδεση τους.

Πριν και Μετά

plan buycernaia-p27
plan buycernaia-p28
plan buycernaia-p29
plan buycernaia-p31
plan buycernaia-p32
plan buycernaia-p33

Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση της νωπογραφίας στον θόλο της αρχικής τραπεζαρίας, από τις συντηρήτριες Donatella Valle και Laura Zanatta.

Τα παλιά ξύλινα πατώματα συντηρήθηκαν προσεκτικά, ενώ τα πατώματα της κουζίνας, των μπάνιων και της βεράντας είναι από γκρι πλάκες σχιστόλιθου.

plan buycernaia-p34
plan buycernaia-p35
plan buycernaia-p36
plan buycernaia-p37
plan buycernaia-p38

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studioata.com