Ιδιαίτερη κατοικία στην Αγ. Γαλήνη της Κρήτης

ring house-p01

Έργο: Ring House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: decaARCHITECTURE
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Βαΐτσος, Carlos Loperena
Περιοχή: Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο, Κρήτη
Φωτογράφος: Γιώργος Μεσσαριτάκης & decaARCHITECTURE

Το Ring House, ένα εκπληκτικό οίκημα ψηλά στο βουνό με θέα που κόβει την ανάσα, σχεδόν κρυμμένο μέσα στο φυσικό περιβάλλον, είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου decaARCHITECTURE.

ring house-p02
ring house-p03
ring house-p04
ring house-p06

Η κατοικία βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη, ένα χωριό στη νότια ακτή της Κρήτης με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, περίπου 55 χλμ. από το Ρέθυμνο και 68 χλμ. από το Ηράκλειο.

Η τοποθεσία, με τα χαρακτηριστικά της ξηρότητας και του τοπίου της ερήμου, απέχει μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας.

ring house-p07
ring house-p08
ring house-p09
ring house-p11
ring house-p12

Το έργο του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena έχει για ραχοκοκαλιά δύο δοκούς από εμφανές σκυρόδεμα που ακολουθούν την τοπογραφία του λόφου και δημιουργούν έναν δακτύλιο, από τον οποίο πήρε και το όνομά της η κατοικία (Ring House).

Ο δακτύλιος δημιουργεί προστατευμένες και σκιασμένες περιοχές, καλά αεριζόμενο εσωτερικό, επιφάνειες για φωτοβολταϊκά πάνελ, παράλληλα προστατεύει τον εσωτερικό κήπο που είναι φυτεμένος με ποικιλίες εσπεριδοειδών και βοτάνων.

ring house-p13
ring house-p14
ring house-p16
ring house-p17
ring house-p18

Συνολικά, το σπίτι και ο κήπος έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα εντυπωσιακό αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον.

Σε ευρύτερη κλίμακα, αποδεικνύεται ο σεβασμός των μελετητών προς το φυσικό τοπίο μέσω της προσπάθειας αποκατάστασής του, αφού στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί από την αυθαίρετη και τυχαία χάραξη δρόμων.

ring house-p19
ring house-p21
ring house-p22
ring house-p23
ring house-p24

Το υλικό εκσκαφής που εξήχθη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού, χρησιμοποιήθηκε για να ανακτήσει την αρχική μορφολογία της γης. Επιπλέον, διεξήχθη διεξοδική έρευνα της φυσικής χλωρίδας προκειμένου να κατανοηθούν οι κυρίαρχοι βιότοποι στις διάφορες πλαγιές του οικοπέδου.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, πριν από την κατασκευή, συλλέχθηκαν σπόροι επί τόπου και καλλιεργήθηκαν σε ένα θερμοκήπιο με στόχο την σποροπαραγωγή. Αυτούς τους σπόρους στη συνέχεια τους έσπειραν στα σημεία του εδάφους που αποκαταστάθηκε ώστε να αναγεννηθεί η χλωρίδα.

ring house-p26
ring house-p27
ring house-p29
ring house-p31

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: deca.gr, divisare.com