Αίσθηση ηρεμίας σε Θεσσαλονικιώτικο διαμέρισμα

186sqm-p01

Έργο: 186sqm
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Normless Architecture Studio & Workplace
Design Team: Σάντρα Καλλιάγρα, Μένη Κουρμπέτη, Γρηγόρης Καλλιός
Εμβαδόν: 186 τ.μ.
Περιοχή: Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία
Φωτογράφος: Γιώργος Σφακιανάκης

Η βασική ιδέα του έργου ήταν η εφαρμογή των αρχών του εξοχικού σπιτιού σε έναν αστικό διαμέρισμα που βρίσκεται στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης και στεγάζει μια οικογένεια έξι ατόμων. Ως εκ τούτου, η σχεδιαστική πρόταση της Σάντρας Καλλιάγρα, της Μένης Κουρμπέτη και του Γρηγόρη Καλλιού, του αρχιτεκτονικού γραφείου Normless Studio περιλαμβάνει πολλούς μικρούς και λειτουργικούς χώρους για κάθε μέλος της οικογένειας και άνετους χώρους ημερήσιας διαβίωσης που ενθαρρύνουν τις κοινές οικιακές δραστηριότητες.

186sqm-p02
186sqm-p03
186sqm-p04
186sqm-p06

Το σπίτι αποτελείται από μια ανοιχτή είσοδο, τραπεζαρία και καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια για τα τέσσερα παιδιά, το master υπνοδωμάτιο, τρία μπάνια και την σοφίτα.

Ο διπλός καναπές λειτουργεί ως διαιρέτης για τους δύο χώρους του καθιστικού. Κάτω από τα ξύλινα σκαλοπάτια έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη καθιστικό για τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ανάμεσα στο σαλόνι και την τραπεζαρία ένας κλειστός χώρος χωρισμένος με μεταλλικές γυάλινες πόρτες, χρησιμοποιείται ως γραφείο.

186sqm-p07
186sqm-p08
186sqm-p09
186sqm-p11

Τα τέσσερα κορίτσια της οικογένειας μοιράζονται δύο υπνοδωμάτια, στα οποία έχουν κατασκευαστεί πατάρια που φιλοξενούν τα κρεβάτια τους. Η λύση αυτή επιτρέπει τη μεγιστοποίηση του χώρου.

Ο χώρος που δημιουργείται κάτω από τη σκάλα χρησιμοποιείται ως επιπλέον χρηστικός και αποθηκευτικός χώρος. Το γυαλισμένο κόντρα πλακέ και η πατητή τσιμεντοκονία χρησιμοποιούνται, και σε αυτά τα δωμάτια, για να δώσουν ένα πιο παιχνιδιάρικο τόνο.

186sqm-p12
186sqm-p13
186sqm-p14
186sqm-p16

Οι αρχιτέκτονες Σάντρα Καλλιάγρα, Μένη Κουρμπέτη και Γρηγόρης Καλλιός, χρησιμοποίησαν ξύλο βελανιδιάς και έκαναν εκτεταμένη χρήση της πατητής τσιμεντοκονίας, ενοποιώντας τους χώρους.

Ο συνδυασμός των φυσικών υλικών, των υφών και των χρωμάτων με τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στο γραφικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και αγροτικής ζωής, ενώ είναι τόσο κοντά στην πόλη.

186sqm-p17
186sqm-p18
186sqm-p19
186sqm-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: normless.gr