Λειτουργικό και νεανικό διαμέρισμα σε 60 τ.μ.

daily rituals by xs studio-p01-15

Έργο: Daily Rituals
Αρχιτεκτονικό γραφείο: XS Studio for Compact Design
Αρχιτέκτονες: Rony Avitzour, Ofer Rossmann
Εμβαδόν: 60 τ.μ.
Περιοχή: Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Φωτογράφος: Gidon Levin

Ο ένοικος του διαμερίσματος ήξερε τι ακριβώς ήθελε, πως το ήθελε και κυρίως είχε προσδιορίσει με ακρίβεια τις αισθητικές του απαιτήσεις. Αυτό βοήθησε την μελετητική ομάδα του XS Studio for Compact Design στο να δημιουργήσει έναν χώρο που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την δυναμική προσωπικότητα του.

daily rituals by xs studio-p02daily rituals by xs studio-p03daily rituals by xs studio-p04daily rituals by xs studio-p06daily rituals by xs studio-p07

Ο μισθωτής εργάζεται πολύ από το σπίτι, αλλά δεν ήθελε ξεχωριστό χώρο εργασίας. Αντιθέτως, ζήτησε να μπορεί να εργάζεται και να παρακολουθεί ταυτόχρονα τηλεόραση.

Κατά συνέπεια, η γωνιά εργασίας τοποθετήθηκε πίσω από το καθιστικό, οπότε μπορεί να απολαύσει την άνεση ενός μεγάλου πολυλειτουργικού  χώρου που περιλαμβάνει το σαλόνι, την κουζίνα, τον χώρο εργασίας και την τραπεζαρία.

daily rituals by xs studio-p08daily rituals by xs studio-p09daily rituals by xs studio-p11daily rituals by xs studio-p12daily rituals by xs studio-p13daily rituals by xs studio-p14

Το υπνοδωμάτιο, το πιο οικείο δωμάτιο στο σπίτι που βρίσκεται συνήθως μακριά από τους κοινόχρηστους χώρους, εδώ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο και χωρίζεται από αυτήν με μία μεγάλη τζαμαρία. Αυτό επιτρέπει να εκμεταλλεύεται οπτικά όλο το βάθος, προσθέτοντας έτσι ευρυχωρία.

Οι αρχιτέκτονες Rony Avitzour και Ofer Rossmann, για να αυξήσουν το αίσθημα της ευρυχωρίας στο καθιστικό, χρησιμοποίησαν ένα σπαστό τραπέζι στην είσοδο. Έτσι όταν ο χώρος της εισόδου μετατρέπεται σε τραπεζαρία, οι κουρτίνες προφυλάσσουν την ιδιωτικότητα του υπνοδωματίου.

daily rituals by xs studio-p01-15daily rituals by xs studio-p16daily rituals by xs studio-p17daily rituals by xs studio-p18daily rituals by xs studio-p19daily rituals by xs studio-p21

Η καθαίρεση του τοίχου που χώριζε τον ημερήσιο χώρο από το υπνοδωμάτιο και η αντικατάστασή του με ένα κουτί που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Από την πλευρά του υπνοδωματίου είναι η ντουλάπα, η οποία συνεχίζει πέρα από το γυάλινο χώρισμα, όπου χρησιμεύει ως ντουλάπα εισόδου.

Από την πλευρά της κουζίνας, το κουτί λειτουργεί ως μια μεγάλη μονάδα που περιλαμβάνει ένα ντουλάπι και το ψυγείο, και η συνέχεια του προς το σαλόνι, χρησιμεύει ως έπιπλο τηλεόρασης και βιβλιοθήκη.

daily rituals by xs studio-p22daily rituals by xs studio-p23daily rituals by xs studio-p24daily rituals by xs studio-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: xs-arch.com